Zătreni între trecut şi viitor

La Zătreni, istoria şi prezentul îşi caută un nou sens, o nouă identitate. Este un din localităţile care în secolele trecute, avea un blazon de aristocraţie românească, fiind un centru al nobilimii şi al tranzitului dinspre Oltenia de Nord spre Oltenia de Câmpie dar pe care anii 1950 au însemant o retezare dură a trecutului.

Zătreniul era ca un  mic pol urban, cu şcoli şi muzee, cu o viată destul de efeversecentă, avea o dinamică de drum comercial, erau câteva hanuri pentru târgoveţi, avea un alt specific.

Să nu uităm că aici, avem printre primele fabrici de sobe din Ţara Românească iar unele din aceste sobe au umplut castele din România şi casele boiereşti.

Multe biserici lăsate zestre umanităţii, deci un Zătreni frumos, aici, în Valea frumoasă a Olteţului.

Azi, adminsitraţia locală pune din nou bornele dezvoltării printr-o dinamică a consolidării infrastructurii  dar şi printr-o deschidere către investitori.

Zoothenia vine ca o şansă vectorială în a determina un nou profil comunei vâlcene de Olteţ şi nu în ultimul rând turismul de calitate. În afara patrimoniului de facto, reprezentat prin castelul Zătreni, avem investitori care doresc ralizarea unor complexe turistice în care vechiul se combină cu prezentul.

Cel mai mare impediment îl constituie aici, DN67B, însă, drumul care ar putea genera o puternică atracţie pentru investitori în sudul şi sud-vestul Vâlcii este uitat de CNADNR de dinainte de 1989. Se află oare în conservare, în patrimoniu UNESCO?

„Dacă acest drum care leagă Muntenia de sud efectiv cu Oltenia de Nord ar fi o prioritate pentru CNADNR, Zătreniul ar deveni o locaţie de interes pentru cei care ar trnazita acest colţ de România. Numai că, nimeni se pare că nu e interesat. Am ajuns să spunem că de multe ori drumurile comunale şi săteşti din România sunt mai bune decât cele naţionale şi judeţene”, spune Constantin Liţoiu, primarul din Zătreni.

Planurile primarului sunt ca în următorii 4 ani, tot ce ţine de infrastructura rutieră, care ţine de administraţie să fie finalizată, Zătreniul să redevină un pol economic, un mic centru zonal pe Valea Olteţului.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *