Vâlcea este cel mai frumos judeţ din România (III)

De ce spunem în al treilea episod faptul că Vâlcea este cel mai frumos judeţ din România? Am fost acuzaţi că este o exagerare a unui patriotism local. Nu, nu este asta, dimpotrivă, este urmare a unei cunoaşteri în detaliu a acestui judeţ dispus echilibrat în trei forme de relief şi cu localităţi care s-au dezvoltat pe baza unei istorii extrem de bine nuanţate pe trei paliere.

Treimea de sud a judeţului Vâlcea îmbină atât de frumos şi cromatic istoria şi prezentul, fiecare colţ de judeţ are în el povestea nobiliară a evului mediu şi a renaşterii româneşti. Treimea de sud a Vâlcii de la Voiceşti, Zătreni, Grădiştea, Sineşti, Livezi, Tetoiu, Suteşti, Diculeşti, Popeşti, Făureşti şi, urcând până sus, spre Măldăreşti, culminând cu Valcea 6Drăgoeşti, conţine parfum de legendă, sunt teritoriile locuite de marile familii boiereşti – Tetoienii, Pârâienii, Sineştii, Măldăreştii, Zătrenii, Boiceştii, Otetelişenii, Fârtăţeştii etc. Familii care au construit biserici, de patrimoniu azi, care au participat activ la viaţa politică a României moderne, dar şi medievale. Aici a trăit Tudor Rudeanu, stolnic al lui Mihai Viteazul, aici au fost Drăgoeştii, boieri vlastelini. Au fost participanţi activi la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu. Boierii Otetelişeni au construit conace splendide, adevărate castele în miniatură, Olăneştii au trasat o axă a modernului. Familii care au creat viaţa politică a veacului XIX, fie pe linia conservatorilor, fie pe linia liberalilor, au modernizat judeţul, au construit şcoli, muzee, au dat viaţă mondenă, au pus bazele Râmnicului frumos ante şi interbelic. Vâlcea a avut, de departe, cea mai numeroasă clasă de boieri, cum erau numiţi, dar nu boierii aceia urâţi, ci pe aceia cu ştaif, doar de aici a pornit gândirea unui Nicolae Bălcescu şi avangarda paşoptistă, apropo de pleşoieni. Treimea de sud a Vâlcii a fost exact nobilimea care a pus judeţul pe harta renaşterii naţionale şi culturale. Dar şi românii care au lucrat pentru aceşti boieri au avut parte de propria dezvoltare economică, foarte puţine cazuri de conflicte sociale între săteni şi boier s-au înregistrat aici. Mulţi români simpli au lucrat pe lângă un astfel de nobil, cum este Petrache Valcea 2Poenaru, care a activat pe lângă Otetelişeni şi a ajuns unul dintre cei mai renumiţi cercetători ai lumii, inventând stiloul.

Treimea de mijloc a judeţului are, ca bază, marile mănăstiri pornite în evul mediu, care au fost nuclee de spiritualitate, nuclee de tiparniţă, deşteptare şi emancipare a poporului. Mănăstirile au dat stiluri arhitecturale, au păstrat românismul ca destinaţie ortodoxă şi au pus azi Vâlcea pe primul loc ca patrimoniu ecleziast. Vâlcea are mănăstiri de patrimoniu cât are toată Bucovina în trei judeţe. Localităţile mănăstireşti au devenit repere – de la Hurezi, Slătioara, Pietrari, Bărbăteşti, Buneşti, Govora, Costeşti, Frânceşti. Case frumoase cu etaj, cu oameni gospodari, cu frica lui Dumnezeu, dar iubitori de pământ, care au conturat dimensiunea de mijloc a acestui judeţ prea frumos în România. Vâlcea deţine trei astfel de mănăstiri domneşti de rang înalt, unde domnitorii au ales să treacă la cele veşnice (necropole domneşti) – Cozia, Arnota şi Hurezi (Mircea, Matei Basarab şi Brâncoveanu). Valcea 4Nu avem spaţiu aici să le menţionăm, de la nord la sud, pe toate – Cornetul, Cozia, Turnu, Ostrov, Stânişoara, Berislăveşti, Fedeleşoiu, Frăsinei, Troianu, Sărăcineşti, Jgheaburi, Bradu, Iezer, Pătrunsa, Pahomie, Arnota, Bistriţa, Surpatele, Dintr-un Lemn, Hurezi, Govora şi zecile de biserici domneşti sau boiereşti şi sutele de troiţe şi biserici de lemn.

Iar treimea de nord a Vâlcii aparţine stăpânilor munţilor. Aici sunt moşnenii, cei pe care nu i-a putut înrobi nimeni, nici despoţii medievali, nici străinii, nici comuniştii, nimeni, aici au existat obştile, acele formaţiuni comunitare care au stăpânit la comun piscurile de până la 2000 de metri.

Valcea1Vâlcea? Numai acest judeţ putea astfel să aibă acest eclectism reuşit. Aşa cum am mai spus, acest judeţ este cel mai bogat din ţară, dar vâlcenii încă nu realizează asta, dar şi când o vor face…

Mihai IONESCU

12 comments

  • Dragoș Condriuc

    Bine spus și mai als adevărat.

  • Diaconu George Romeo

    Acest gen de articole denota ca incepem sa avem o presa serioasa cu jurnalisti ce isi cunosc meseria . Asteptam in continuare tot astfel de articole.

  • George Stirbei

    Am vizitat toate judetele tarii, am vizitat enorm de multe locuri pe intreg globul, fiecare continent, dar ca Rm.Vilcea si judetul Vilcea nu vei gasi la indemina nicaieri! Judet binecuvintat, cu toate formele de relief, cu adevarat perle balneare, cu munti, cu dealuri minunate si cimpii! Este leaganul vietii mele si a familiei mele, este leaganul parintilor, al bunicilor si inaintasilor mei! Este plin de istorie, scrisa sau nescrisa! Este viata si …plin de viata! Este fermecator, nu numai cu locuri minunate dar si cu oameni minunati! Sa ne traiesti Vilcea! Te iubim!

    • Diaconu George Romeo

      Bravo D-le George Stirbei ! Frumos si din inima scris ! Sunteti pe aceeasi frecventa cu autorul articolelor despre Valcea >

  • proteasa elena

    In Vâlcea, ca de altfel in toată țara, e saracie. Avem de toate , dar suntem saraci. Vezi Mădulari, Suşani etc. Tăranii sunt saraci, împovarați de griji si neajunsuri. Dak Valcea e frumoasă ce mai zicem de Bucovina? De Tara Oasului?

  • MIRO

    O poate concura cu succes Gorjul

  • Pingback: Vâlcea este cel mai frumos judeţ din România (III) – Revista Vedeteler

  • Lia Petru

    Pt cârcotași pot spune ca „omul sfinteste locul”!
    Și,in sustinerea celor spuse,relatez intrebarea ce mi-a adresat-o cineva,care,afland ca sunt din Dragasani(in momentul respectiv eram in Dobrogea!): „Ce căutati,doamnă in Dobrogea asta prăfuită?,in Dragasani aveti doua elemente esentiale: petrol si vin!” Voilà!!
    Vâlcea este chiar un judet „complet”!!

  • Indianu zis univers valcea

    De acord cu tine jurr cel mai frumos județ din România

  • Nelutu Muscalu

    Pacat ca,politica,dusa…se intelege cum,la fel ca in toata tara,a vitegit si judetul Valcea de industrie,si de aici,implicit de dezvoltare.”Muntii nostrii aur poarta, Noi,cersim din poarta-n poarta” Numai cu frumusetea,eu nu cred ca-i de ajuns.Avem sare,avem petrol,avem gaze,avem carbune,statiuni balneare si,cu toate astea…lumea e saraca si suparata.Nu stim sa profitam de astfel de”daruri”ale naturii!

  • PREDUT Ion(PROFESOR)

    Si EU SUSTIN CA VALCEA E UN JUDET MINUNAT….DACA AR FI AVUT LACONDUCERE OAMENI CU CAPACITATE SI CINSTITI…JUDETUL VALCEA AR DEVENI UN PARADIS..CU ADEVARAT „GRADINA MAICII DOMNULUI….”!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *