Unde se vor construi cele două mari Ecoducte care traversează DN7, Calea Ferată și Autostrada Sibiu – Pitesti
Firma EPC Consultanță de Mediu a realizat studiul de mediu pentru autostrada Sibiu – Piteşti.
Scopul acestei hărţi este de a evidenţia punctele de potenţial conflict, luând în considerare lista actualizată a proiectelor de infrastructură propuse pentru implementare în următoarea perioadă şi de a identifica locaţiile în care este necesară implementarea unor măsuri pentru evitarea sau reducerea nivelului de fragmentare sau pentru defragmentarea unor coridoare ecologice întrerupte.
„Printre cele mai importante forme de impact asociate infrastructurii de transport se regăseşte şi crearea de bariere pentru faună, ce generează o fragmentare a habitatelor favorabile speciilor şi o întrerupere a conectivităţii acestora. Identificarea celor mai bune soluţii pentru evitarea sau reducerea acestei forme de impact a fost unul din principalele noastre obiective, încă de când am început să lucrăm pentru studiile de mediu de la primul nostru proiect de infrastructură mare, în urmă cu aproape 10 ani – Autostrada Sibiu-Pitești,” arată reprezentanții companiei.
Ca o mostră a acestei hărţi este prezentată imaginea din zona autostrăzii Sibiu – Piteşti (foto principală). Particularitatea acestui proiect a constat în faptul că autostrada propusă va adăuga încă o barieră, paralelă unor bariere impermeabile existente: DN 7, calea ferată şi râul Olt. Din această cauză, în studiile de mediu elaborate în 2018, EPC a propus utilizarea sectoarelor permeabile ale autostrăzii, complementar cu adoptarea unor soluţii de defragmentare a infrastructurii existente, mai spune sursa citată.
Astfel, s-au propus două ecoducte, ce trebuie să traverseze DN7, linia de cale ferată existentă, şi râul Olt, pentru a rezolva problema existentă a fragmentării coridoarelor ecologice adiacente munţilor Făgăraş.
Harta va fi prezentată în septembrie, în cadrul conferinţei IENE 2024, desfăşurată la Praga.
Ecoductele de pe Valea Oltului
Traseul Autostrăzii Sibiu – Pitești traversează arii naturale protejate de interes comunitar, precum și arii protejate de interes național. Astfel, pentru reducerea/eliminarea efectelor negative asupra mediului, în cadrul proiectului au fost impuse măsuri pentru protecția biodiversități, fiind prevăzute două ecoducte pe traseul autostrăzii, unul în zona Lazaret din Secțiunea 2 Boița – Cornetu, respectiv unul în zona Călinești din Secțiunea 3 Cornetu – Tigveni.
„Aceste ecoducte reprezintă o măsură minimă de asigurare/refacere a conectivității ecologice la nivelul barierelor actuale,” transmit autoritățile.
Una dintre cele mai spectaculoase structuri realizate pentru Secțiunea 2 a autostrăzii Sibiu – Pitești este reprezentată de econductul de la Lazaret. Acesta va avea o lungime de 250 de metri fiind proiectat să supratraverseze DN 7, râul Olt și calea ferată. Prin acesta se recreează un coridor de trecere al animalelor, un coridor închis foarte mult timp. Acest ecoduct permite trecerea animalelor din Munții Făgărașului, în Munții Lotrului, spun specialiștii.
“Iar pentru că în această zonă s-au înmulțit accidentele în care sunt implicate carnivorele mari, am prevăzut ca pe porțiunea cuprinsă între Sibiu și Curtea de Argeș a autostrăzii să fie amplasate pe margine garduri ranforsate. Sunt inspirate după unele din Grecia, acolo unde pe o porțiune de autostradă s-au înmulțit accidentele cu urși“, au descris reprezentanții companiei EPC din măsurile propuse pentru protejarea faunei în zona viitoarei căi de rulare, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Sibiu.
Guvernul a adoptat la finele anului trecut o Hotărâre de Guvern privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al Autostrăzii Sibiu – Piteşti – Secţiunea 2 Boiţa – Cornetu, necesare pentru realizarea Ecoductului Lazaret.
Pentru realizarea lucrării este necesară ocuparea unei suprafețe de 3.742 mp aparținând proprietății publice a statului și o suprafață de 7.869 mp aparținând proprietății publice a unităților administrativ-teritoriale Boița și Turnu Roșu din județul Sibiu.Unde vo