Unde locuiesc cei ”mai bogați vâlceni”? Surpriza clasamentului localităților funcție de PIB pe cap de locuitor
Dacă în Vâlcea avem o situație a localităților funcție de veniturile proprii realizate, la nivel general, clasamentul redistribuirii acestor venituri, funcție de numărul populației arată cu totul diferit. Avem așa numitele localități ”luxemburgheze” care schimbă cu totul ierarhia clasementului general. Fiind radical diferit de cel per total.
Una este să ai venituri proprii mari dar dacă ai și o populație numeroasă, redistribuirea ”bogăției” arată diferit față de localitățile cu o populație mică. Unde deși veniturile colectate de la agenți economici, impozite, taxe, nu par mari la prima vedere, acestea sunt suficiente pentru o cotă de finanțare reușită. (Ex: una este să ai venituri bune în familie dar să ai 5 copii și alta este să ai doar 1-2 copii, la aceleași venituri)
Avem așadar un top 10 dominat cu precădere de orașele sau comunele mici ca populație care strâng venituri rezonabile dar ca PIB per locuitor intră în zona de independență. Evident sunt excepții, avem comune bogate sau orașe mijlocii cu venituri bune și care oferă un PIB destul de bun.
Începând cu 2023, 6 localități vâlcene nu mai depind de alocările guvernamentale pentru fincționare.
Clasamentul pe Vâlcea, funcție de PIB per capita, pentru primele zece localități, arată cam așa:
- Budești, 6.625 locuitori, 195% venit pentru funcționare. localitate autonomă financiar.
- Voineasa, 1.454 locuitori, 176,3% venituri pentru funcționare, localitate autonomă financiar;
- Mălaia, 1.724 locuitori, 162% venituri pentru funcționare, localitate autonomă financiar;
- Horezu, 6.733 locuitori, 126% venituri pentru funcționare, localitate autonomă financiar;
- Râmnicu Vâlcea, 114.001 locuitori, 111,1% venituri pentru funcționare, localitate autonomă financiar
- Călimănești 8.506 locuitori, 101% venituri pentru funcționare, localitate autonomă financiar.
- Măciuca, 1732 locuitori, 95% venituri pentru funcționare;
- Drăgășani, 19.106 locuitori, 85% venituri pentru funcționare;
- Băile Olănești, 4.317 locuitori, 83,11% venituri pentru funcționare;
- Runcu, 917 locuitori, 87% venituri pentru funcționare.
Așadar la nivel de PIB pe cap de locuitor, în primele zece localități, avem 5 orașe și 5 comune care reușesc să strângă din venituri, cel puțin bugetul de funcționare, de departe, Budeștiul se detașează cu aproape dublu încasări față de cât are nevoie. Cele două municipii ale județul sunt în schimb în a doua jumătate a primelor 10 localități.
Avem așadar exemplul clar ce însemană investiții străine directe, cazul Budești, unde multinaționalele împreună cu firme cu capital autohton au pus comuna pe harta României economice.
Mălaia caz fericit, este capitala energeticii, pe teritoriul funcționează trei hidrocentrale, dintre care și cea mai mare de pe râurile interne ale României. Dar, turismul vine să completeze zestrea economică din domeniul energiei.
Voineasa a dat lovitura în turism prin domeniul schiabil iar dacă administrația va reuși să gestioneze și mai bine lucrurile, stațiunea montană va avea de câștigat înzecit.
Horezu este chiar un pol pe partea de vest a Vâlcii și o dezvotare galopantă, în ciuda lipsei rețelei de gaze dar lucrurile se vor schimba, orașul a primit finanțare pentru această rețea.
Călimăneștiul nu mai are nevoie de prezentare, este stațiunea numărul 1 în balneologie din România și aici se înregistrează anul record după record de turișți ca să nu mai spunem de investiții.
Surpriza este Runcu, cu o populație mică reușește o distribuire rezonabilă a veniturilor și din punctul nostru de vedere, cu mult sprijin central sau județean, această comună metropolitană, situată cu adevărat în cea mai frumoasă parte de județ, între păduri, la o cotă înaltă a dealurilor de est, da, poate deveni o destinație de excelentă imobiliară și pentru servicii.
Măciuca este exemplul clar când o mare companie are sediul social în localitatea respectivă. Și nu numai atât, o companie generatoare de o industrie pe orizontală, în turism, agro etc.
Acest top de fapt al PIB pe cap de locuitor, reflectă realitatea economică a localităților vâlcene, el definind cum este distribuită ”bogăția încasărilor” la nivel de populație.
Vom reveni cu un tabel amplu pentru toate localitățile vâlcene atât ca PIB general, cât și ca PIB per capita, precum și comparația cu anul precedent.
Liviu POPESCU