Un nou tronson (Pietreni – Bărbăteşti) din Drumul Mănăstirilor Olteniei de sub Munte va fi modernizat în această toamnă
Nu există în România, drum mai frumos decât cel care mângâie muntele dinspre Horezu până la Sărăcineşti. E drept, puţină lume îl cunoaşte dar acest itinerar, odată finalizat va fi cunoscut drept Drumul Mânăstirilor Româneşti ale Vâlcii. Este poate cărarea prin grădina raiului care începe la poalele Horezului, cu minunea brâncovenească, Mănăstirea Hurezi. Aici, pelerinul, închide ochii şi priveşte căldarea în care marele voievod a primit liniştea euharistiei, pelerinul primeşte duh sfânt şi porneşte în cel mai secret dar şi cel mai frumos arc peste timp.
Din dreptul mănăstirii brâncovene, pe drumul pe care prinţul Charles a mers pe jos, se ajunge la Costeşti, în singura comună Muzeu, pentru că, da, Costeştiul este Athosul României, prin diversitatea eclzeiastă pe care o cuprinde. Costeşti este centrul spiritualităţii româneşti., unde am avut prima Academie din Ţara Românească Pelerinul urcă la Arnota, meteora Vâlcii, mănăstirea care atinge cu turlele paradisul, dar nu înainte de a vedea ultima cale de mocăniţă din sudul României. După ce îl salută pe Matei Basarab, coboară la schitul Păpuşa, apoi ia carte veche de la Mănăstirea Bistriţa. Şi nu uită să se închine la schitul Peri.
Apoi, din această comună care are un munte în mijloc (muntele Stogu), o piramidă perfectă, merge spre Pietreni. Admiră cea mai frumoasă biserică de lemn din judeţ – Grămeşti şi nu uită să poposească la schitul 44 de Izvoare, de lângă castanii comestibili.
Apoi părăseşte Costeştiul spre Bărbăteşti, tarversând cel mai frumos drum de sub munte, un drum plin de troiţe, fântâni cu ciutură, admirând culma Vânturariţei. Este drumul secret, drumul haiducilor, drumul partizanilor, drumul sfintei scripturi, drumul caselor vechi de munte.
Se abate în Bărbăteşti să ajungă la schitul Pătrunsa, mica biserică, unde şi păsările cântă în psalmi şi unde fagii sunt foşti călugări în vieţile anterioare. De la Bărbăteşti se trece tot pe un drum secret spre Stoeneşti şi aici pelerinul nu poate să nu aprindă o lumânare la schitul Jgheaburi. Drumul curge frumos spre Păuşeşti Măglaşi, în ritm de cosaşi şi peste câmpuri cu margarete. La Păuşeşti opreşti la Sărăcineşti şi continui drumul drumul în bazinul monahal al Olăneştiului.
Avem parte astfel de cele mai frumos spectacol ecleziast pe care doar Vâlcea îl poate oferi oricârui iubitor de Dumnezeu. Şi este doar o frântură din Drumul Mănăstirilor Olteniei de sub Munte.
Vestea cea mai mare pe care ne-a oferit-o primarul Costeştiului, Toma Peștereanu, este că în octombrie vor demara lucrările la un nou tronson din acest drum. Astfel porțiunea care leagă Costeștiul de Bărbăteștiul va fi asfaltată, fiind deja semnate contractele de execuție cu SC Bebe Trans Rom SRL pentru tronsonul din Costești și o companie din București pentru tronsonul din Bărbătești.
„E o veste mare pentru turişti, pentru localnicii din ambele comune. Este o scurtătură pentru cei care vor să ajungă la Olăneşti. Este o premisă pentru cei care vor să dezvolte structuri hoteliere pe acest drum. Un drum care are panorama Munţilor Căpăţânii, nu greşesc dacă spun că este un drum la fel de frumos ca acelea din zona Alpilor. Un proiect care a demarat acum câţiva ani prinde contur. Anul viitor vom depune un proiect împreună cu cei din Horezu pentru a închide acest sector între Olăneşti şi Horezu. Revenind la acest sector de drum, de acum înainte aşteptăm pe aceia care doresc să investească aici la Costeşti în turism să o facă. Nu au ce regreta”, spune primarul Toma Peştereanu.
Liviu POPESCU