Un alt drum de poveste, din Subcarpatia, a apărut pe harta Vâlcii

Se spune că, acum vreo 2.000 de ani, unea două cetăți dacice, una la Pesceana și una pe culmea Cărămizilor. Și tocmai de aici provine numele dealului din culmea Cotoșmanului. Două cetăți dacice care luau apă din râurile Pescenei și Oltencei. Se spune că dacii, după ocuparea romană, au obturat izvorul Pescenei. Apoi, din întâmplare, un bou a lovit piatra cu copita și a țâșnit din nou apa râului care udă patru comune pe frumoasa vale care îi poartă numele…

Mai târziu a venit epoca înfloritoare a haiducilor. A lotrilor. Pentru că vorbim de două mari trecători ale caravanelor care duceau spre Craiova și spre Drăgășani. Două artere comerciale, una prin Pesceana și una pe Cotoșmanu. Două trecători ale culmilor împădurite ale Subcarpatiei.

În aceste locuri, au existat cele mai mari bande de haiduci – a lui Coman, a lui Dragu și a celui mai cunoscut dintre toți, despre care scrie chiar Gala Galaction, Cotoșmanu. Acesta era un fel de Robin Hood al zonei. El domina ambele trecători, era stăpân al codrilor și prăduia inclusiv marile turme de oi care mergeau în transhumanţă. Pentru că pe aici treceau ciobanii în drumul lor de la munte spre Muntenia și Dobrogea.

Cotoșman avea adăpost în mijlocul pădurii, în ruinele fostei cetăți Cărămizi și așa au apărut legendele comorilor îngropate în toată pădurea.

Drumul de azi, un drum absolut încântător, lung de 8 km, leagă cele două văi ale Pescenei de Valea Cernei, leagă comunele Pesceana de Roești; este un drum superb, care străbate toată culmea de sud a pădurii Cotoșmanu și apare pe hartă, începând de azi, ca una din rutele cele mai scurte dintre lunca Oltului și zona Horezu. Astfel, toți cei care vin dinspre Drăgășani, Orlești, Prundeni și vor să ajungă spre Popești, Horezu, Oteșani au o nouă rută, o nouă cale, un drum minunat, care oferă drumețului ceva deosebit.

Drumul pleacă din Pesceana și urcă primele culmi spre Cotoșmanu, șerpuind printre pădurile de fag și de stejar pe care eu, azi, le-am putut admira în cele mai frumoase culori de toamnă.

Treci Pescena, treci Olteanca și cobori și iar urci, prin ținutul căpriorilor sălbatici, printre fazani și alte vieţuitoare care stăpânesc regatul Cotoșmanului.

”Da, drumul este realizat prin PNDL 2, în urma unui parteneriat cu Pesceana. Acest drum era necesar nu doar pentru cele două localități, era necesar pentru toată partea asta de județ. Mai ales că aici vom avea una din cele mai mari investiții, SMID-ul. Drumul are toate componentele și premisele pentru a deschide latura agro-turistică. Pentru că numele lui va fi Drumul Haiducilor. Pentru că aici s-au născut cele mai multe legende despre acei hoți de codru, spaima boierilor și a cărăușilor care traversau Cotoșmanu” spune primarul din Roești, Gheorghe Drăghici.

Drumul este o terapie pentru cei care vor să se plimbe în acest mijloc de toamnă. Oferă o minunăție de pădure, poieni, cărări prin pădure și facilitează accesul oamenilor la zonele unde au proprietăți. Va putea fi folosit de apicultori, de absolut toată lumea care tranzitează zona.

Și, după cum spune edilul din Roești, drumul invită la agro-turism. Este cel mai tânăr drum al Vâlcii, cel mai nou pe harta județului, un splendid drum al Subcarpatiei.

 

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *