Turiștii din Vâlcea s-au distrat 4 zile la Drăgășani, la culesul viilor și la Festivalul Lăutarul
Sunt 4 zile de distracție la Drăgășani. Totul începe cu Festivalul Lăutaru și continuă cu Sărbătoarea Culesului de Vii, zile pline cu spectacole pentru toate gusturile de la muzică lăutarească până la concertele rock susținute de trupa Voltaj.
Este așadar o invitație pentru turiști, pentru cei care vor să admire capitala Toscanei de România, care vor să guste un must bun din viță nobilă, o invitație pentru distracție în capitala viticulturii românești.
Drăgăşani, al doilea municipiu de Vâlcea, dar care nu are deloc complexe provinciale. Se ştie că este un oraş diferit de Râmnicul de sus, un centru comercial al podgorenilor, al Olteniei de mijloc, intersecţie de drumuri şi de cultură, este capitala Toscanei românești, mărginită frumos la est de regele Olt care ascunde în adâncuri cetatea miserioasă a Rusidavei. Iar la Vest de nobilimea vinului.Vorbim de un oraş veşnic primăvăratec, romantic în toamnă, plin de tei şi castani, cu o dinamică supusă temperamentului iute al olteanului de şes, dar şi al burghezului de pe deal.
Un oraş cu case mari cu ferestre înalte, printre trandafiri şi crini, un oraş care deşi a fost mutilat de regimul comunist, în inima sa centrală, şi-a păstrat semicercurile de altă dată. Este un oraş cu stil, o nobilime care se distinge aici, pe marginea Oltului care pleacă din judeţ, cu aromele viei ce dă în pârg.
Drăgăşaniul a redevenit azi oraşul emancipat de ieri, cu conace cochete, cu străzi parfumate de flori şi arbuşti, un oraş unde nobilimea vinului se combină perfect cu arta comerciantului de legume. Este un compozit care l-a determinat pe Gib Mihăescu să pună în manuscris povestea şi iubirea acestui frumos oraş al Oltului.
La Drăgăşani iubeşti corolele trandafirilor, dansul magnoliilor, parfumul strugurilor, pentru că, în aceste zile dar mai ales peste doar câteva săptămâni, de pe dealuri vor coboarî cele mai năucitoare şi apetisante arome. Ale piersicilor, merilor și perilor înfloriți, ale cireșilor și vișinilor care vor acompania renașterea viței nobile.
Ne înclinăm în faţa Drăgăşaniul, autonom şi independent de viaţa noastră, a nordiştilor, , un oraş care arde, care trăieşte, plin de pub-uri, de viaţă, cu o economie care se construieşte de la zi la zi, este oraşul care primeşte daruri de la Cer printr-o geografie unică.
Are unul dintre cele mai elegante parcuri, Batca, acolo unde şi adolescenţii de ieri, bunicii de azi, au roşit la primul sărut. Este unul din cele mai frumoase parcuri, o investiţie aristocrată, cu lac, salcii, arbori şi alei care se duc până sus spre colină. Parcul închide axa hotelurilor şi al locurilor de loisir al orăşenilor de la sudul Vâlcii. Batca are suflet de adolescent cu pistrui, de adolescentă îndrăgostită, de bunic cu monoclu, are seva noastră. Pentru că Drăgăşaniul are un suflet romantic, pe care, parcă, administraţia actuală a reuşit să-l găsească şi l-a pus pe solfegiul toamnei care bate la uşă.
Plin de flori este Drăgășaniul, flori produse în serele proprii, flori care vor izbucni și vor umple aleile, străzile, grădinile publice, parcurile. Flori pe care florarii drăgășeneni știu cel mai bine să le potrivească pastelul.
Orașul are o dinamică pe care o simți la fiecare pas, păstrează din iubirile Donei Alba, din corolele parfumate ale grandiflorei dar se dezvoltă și ca un adevărat pol industrial, cu precădere în industria auto.
Drăgășaniul are cartiere elegante, printre flori și parcuri, este o continuă mișcare, investiții publice în spitale moderne, în școli, în bisericile de patrimoniu care au marcat această istorie valahă. Străzile, iluminatul dau măreție acestui oraș.
”Dăgășaniul se dezvoltă, în ultimii ani se simt o creștere economică susținută, ne-am regăsit cadența, apar noi firme, se construiesc case, orașul este căutat. Ne aflăm aproape de rutele importante ale Olteniei, de Craiova, Slatina, cu Râmnicu Vâlcea există un proiect de drum expres, se dezvoltă zona viticolă, avem multe proeicte care vizează modernizarea orașului în toate punctele importante, porțile de intrarea. Șomaj nu avem, dimpotrivă se caută forță de muncă. Atragem fonduri europene și avem o echipă care cu asta se ocupă”, spune Cristian Nedelcu, primarul din Drăgășani.
M-am plimbat o oră prin Batca, pe aleile frumoase ale acestui oraș agitat, dinamic, viu, colorat cu fete frumoase și cu liceeni care privesc cu teamă și speranță spre viitor şi am realizat de ce drăgăşenenii îşi iubesc sufletul. Este în fiecare colţ de oraş, în fiecare roză, în fiecare frunză a toamnei care se îmbujorează la atingerea brumei.
Şi am mai înţeles ceva – că, la Drăgăşani, oricât de trist ai ajunge, relaxarea şi frumosul redau eleganţa zâmbetului la plecare.
Un jurnalist platit sa denatureze adevarul!!