Trovanții din Costești au ajuns renumiti în revistele de turism din Italia
Celebra revista de turism, din Italia, Siviaggia face o prezentare absolut superbă a trovanșilor din Costeștii Vâlcea, numindu-i pietrele vii care respira:
România: întâlniri apropiate cu pietrele vii și care respira
Cele mai mari mistere ale pământului sunt cele referitoare la Mama Natură, ea care este autoarea celor mai incredibile minuni care aparțin lumii noastre. Printre aceștia se numără și Trovanții, pietre vii care respiră, cresc și merg.
Operă științifico-fantastică?
Nu, realitate pură. Călătoria noastră de a descoperi aceste formațiuni stâncoase care au o viață proprie ne conduce direct în România. Aici experții au descoperit existența acestor pietre unice. De fapt, trovanții se comportă exact ca un organism viu crescând precum copacii, de exemplu.
O excursie la Costești se poate transforma într-o experiență suprarealistă și magică, comparabilă doar cu cea a unui film științifico-fantastic. Aici, de fapt, în rezervația națională Muzeul Trovanților, locuiesc aceste roci care, conform experților, au o vechime de aproximativ 6 milioane de ani.
Bineînțeles, la acea vreme trebuiau să fie simple pietricele și nu roci frumoase cu forme și dimensiuni cele mai disparate ca cele pe care le putem vedea acum. Dar cum trăiesc ei?
Stâncile Trovant sunt formate din nisip cimentat, numele lor, de fapt, este un termen geologic al limbii române care indică compoziția lor. Acestea, în timpul ploilor, colectează mineralele conținute în apă și le amestecă cu celelalte substanțe care le aparțin: acest amestec le transformă, le face să crească și își schimbă forma.
Se pot mișca și ele, le trovant. Când își schimbă masa într-o parte, de fapt, se înclină „un pas înainte”, motiv pentru care sunt cunoscute și sub denumirea de stânci plimbătoare. Veți înțelege că a fi în prezența lor trebuie să fie cu adevărat o emoție cu adevărat unică. Nu întâmplător Costești a devenit o destinație turistică foarte populară în ultimii ani.
Farmecul științific al acestor stânci se îmbină și cu cel folcloric și popular. Sunt cei care cred că Trovanții provin de pe altă planetă, în timp ce cei care îi tratează ca pe un puternic noroc. Potrivit unei viziuni mai poetice, trovanții ar fi însă greutatea pe care norii au lăsând-o pe pământ pentru a rămâne pe cer.
Indiferent de ceea ce alegi să crezi, rămâne faptul că aceste roci vii au un atractiv incredibil. Lor le este dedicat și un muzeu, Muzeul Trovantului. Și, desigur, fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.