Strada Ceramicii din Horezu, punctul de atracţie a turiştilor

Ceramiştii din Horezu care comercializează obiecte de lut pe strada principală din localitate au pregătit pentru turişti o nouă ofertă, aceştia amenajând roata de olărit şi invitându-i pe amatori să experimenteze acest meşteşug pe loc.

„Aceasta a fost, mai degrabă, o reacţie împotriva comercianţilor de chinezării, în sensul de a prezenta cumpărătorilor ceramica autentică de Horezu. Astfel, până acum, trei dintre meşterii olari care au ateliere de olărit în Horezu au optat pentru această metodă. În sensul că, în afara obiectelor de lut propuse pentru vânzare, oamenii au adus roata şi îi invită pe cei care vor să încerce meşteşugul la faţa locului să o facă. Cine ştie ce talente descoperim… Urmează ca, în cel mai scurt timp, şi alţi meşteri să urmeze exemplul (…) Oricum, se ştie că strada ceramicii este cea mai căutată arteră din Horezu”, a declarat joi primarul din Horezu, Ilie Fârtat.

Acesta a mai declarat că a propus comercianţilor să aibă toţi magazine cu arhitectură similară, specifică zonei, pentru a evita „o imagine de bazar”.

La intrarea în oraşul Horezu, cunoscut drept capitala ceramicii româneşti, pe bulevardul principal, pe o lungime de 1 km pe ambele părţi, există zeci de magazine care comercializează obiecte din ceramică, artizanat, lemn sculptat, tradiţii specifice zonei Olteniei de sub munte. Din păcate, în ultimii ani au apărut şi magazine care desfac obiecte de ceramică produse în alte părţi decât în Horezu, fapt care a dus la mai multe dispute între meşterii olari autohtoni şi comercianţii de „chinezării”, cum mai sunt numiţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *