Satul Turistic din Bărbăteşti la început de drum

Turismul rural este un concept ce include toate activităţile turistice care se desfăşoară în mediul rural şi pe care încă anumite zone din ţară le mai practică, cu specificul de rigoare. Acesta pătrunde şi în România, mai ales în Vâlcea, unde deja autorităţile locale sunt interesate de dezvoltarea acestui concept.

La Bărbăteşti, primarul Constantin Banacu, spune că zona din  apropierea Cheilor Otăsăului, pe drumul spre Sfânta Mănăstire Pătrunsa, cu cele 55 de loturi deja trasate, se pretează la coordonatele unui sat turistic.

„Într-o bună parte a Europei, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda acest termen de turism rural sau sat turistic indică zonele care se deosebesc de cele urbane, de coastă sau montane.  Cel puţin pe continentul european – termenul de “mediul rural” are înţelesuri diferite. La noi are sensul de rustic, tradiţional, conservator. La Bărbăteşti, sat de sub munte, ne aşteaptă această provocare. Deja există interes pentru zonă şi ne vom concentra pentru dezvoltarea satului turistic”, spune Banacu.

În legătură cu crearea satului turistic din Bărbăteşti, autorităţile urmăresc activităţi de documentare şi cercetare, realizarea unui sistem de informare ecoturistică de bază, la nivelul zonei, activităţi de educare şi conştientizare a copiilor, localnicilor si vizitatorilor privind importanţa conservării peisajului agro-pastoral, întocmirea documentaţiilor pentru certificarea ecoturistică a pensiunilor care se vor ridica aici, crearea unor pachete ecoturistice integrate, organizarea Festivalului de ecoturism “Bărbăteşti-ecoturism în Oltenia de sub Munte”

Ruptă din Cheile Otăsăului, din roba monahilor de la Pătrunsa, comuna Bărbăteşti este unicat în această parte de Vâlcea, fiind nodul montan care brodează versantul dur al Căpăţânilor, alocând astfel lumii un vernisaj de început de primăvară, cu albul pe creste şi cu corcoduşii care stau să explodeze în acest martie majestuos.

Bărbăteştiul începe aici, pe marginea Drumului Pelerinului şi se lasă în vals pe apele Otăsăului desfătând o vale unică prin farmecul caselor boiereşti, printre brazi şi fagi, prin ceea ce lumea a numit, fereastră de încântare a frumosului judeţ al Vâlcii.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *