Reabilitare cu fonduri europene a clădirii administrative din municipiul Drăgășani
În acest an, prin PNRR va demara reabilitarea moderată a clădirii Primăriei Drăgășani, o investiție cu fonduri europene. Alături de această clădire vor mai intra în reabilitare și alte instituții publice, astfel încât toate clădirile importante din municipiu să fie modernizate.
Cu aproape 151 milioane de lei (771 per capita) municipiul Drăgășani este cel de-al doilea pol economic fucțional al Vâlcii, un centru industrial în devenire, un oraș funcțional, în care, după 30 de ani, au reînceput construcțiile de blocuri, semn că orașul se relansează pe zona urban-imobiliară.
Este normal judecând doar după creșterea platformei industriale, unde trei companii cu capital străin investesc.
”Da, trei mari companii străine activează în municipiul Drăgășani, din care două direct legate de industria auto, ceea ce face ca orașul nostru să fie unul atractiv, având în vedere că se află în apropierea drumului expres Craiova – Pitești, drum care leagă cele două mari orașe ale industriei auto. Există interes și pentru parcul industrial, crește numărul agenților economici, municipiul devine o verigă importantă în lantul industrial al zonei”, susține primarul Cristian Nedelcu.
Printre marile companii menționăm grupul industrial Coskunoz din Turcia, prezent deja de aproape doi ani în Drăgăşani, și care a anunţat o investiţie de peste 20 de milioane de euro în următorii ani, în construcţia unei fabrici de componente auto.
Fabrica de la Drăgăşani a fost planificată să înceapă producţia în masă în 2021 şi se aşteaptă să aibă o cifră de afaceri iniţială de 37 de milioane de euro cu o capacitate de prelucrare de 27 mii tone oţel pe an în prima fază.
Alături de Coskunoz, în Drăgășani activează alte două companii străine – Grupul Magnetto Wheels care a cumpărat la începutul anului 2000, prin divizia sa, Fergat SpA, pachetul majoritar de acţiuni al fostei societăţi Roţi Auto Drăgăşani.
Și nu în ultimul rând, filiala franceză a companiei ATCP (Applications Techniques des Caoutchoucs et des Plastiques) din Franta. Produce articole din cauciuc pentru industrie, in special pentru ceramica, minerit, cariere si balastiere.
Drăgășaniul are o dinamică, are un ritm alert, există o viață economică și perspectivele sunt optimiste pentru acest centru zonal.
În acest moment vorbim de 10 proiecte europene, de 10 milioane de euro care se investesc în municipiul Drăgășani. Toate acestea privesc modernizarea instituțiilor, dar și îmbunătățirea calității vieții.
”Printre acestea se numără extinderea și dotarea liceului, a spitalului, a bisericii Sf Nicolae, îmbunătățirea infrastructurii de învățământ la grădinița I. C. Brătianu și Rahova dar și creșterea eficienței energetice prin reabilitarea spitalului municipal. Un alt proiect presupune competivitatea și operativitatea prin investiții în măsuri pentru proceduri administrative simplificate, dar și asistența pentru creșterea calității vieții și egalitate de șanse pentru vârstnici, iar de curând, a început să se reface pista de la stadion”, a declarant primarul Nedelcu.