„Răşinarii Vâlcii”, Muereasca este din ce în ce mai mult căutată pentru locuri de casă

Păduri seculare, peisaje mirifice, sunetul morilor de apă de odinioară, Sfinxul (de curând descoperit), izvoarele cu apă sulfuroasă cu calități terapeutice și, undeva, sus, pe o colină de la poalele Munților Căpățânii, deasupra întregii văi, a Muereascăi, tronează maiestuos Mânăstirea Frăsinei -Athosul Vâlcii.

Aceasta este frumoasa localitatea aşezată la aruncătură de băţ de Râmnicu Vâlcea, un prea plin de linişte, smerenie, de primăvară târzie, pe un drum al călugurilor din vremuri de demult

Tranzitată anual de zeci de mii de persoane care vin la cele două Mânăstiri, administrația locală a solicitat în repetate rânduri, de-a lungul timpului, reabilitarea și modernizarea drumului județean, fapt de care ar fi beneficiat și comunitatea, dar și turismul monahal. Se pare că acest lucru se va petrece, drumul fiind pe lista de finanţare guvernamentală.

Primăria din Muereasca este una cochetă recent reabilitată şi extinsă, care urmează să devină un reper în noul centru civic, aici, unde se află şcoala, dispensarul, un conac boieresc. Primăria nou creată are birouri, noi departamente, specifice unuei localităţi cu specific turistic.

Demografia este una stabilă, mai mult se înregistrează o migraţie de la oraş spre rural, 200 de autorizaţii fiind deja emise din 2014 până în prezent. Autorizaţii care au vizat fie construcţia de noi imobile, fie reabilitare a caselor bătrâneşti.

Populaţia activă lucrează fie la Râmnicu Vâlcea fie în Marea Britanie unde tinerii din Muereasca, peste 300 sunt apreciaţi în domeniul construcţiilor: electricieni, zidari, faianţari, zidari, instalatori.

„Am încredere că Muereasca va deveni un centru agro-turistic şi implicit monahal. Numai în Săptămâna Luminată au fost mii de pelerini aici la Frăsinei. Nu avem nevoie de o carte de vizită, istoria şi spiritualitatea vorbeşte în locul nostru. Iar cine ajunge prima dată aici la Muereasca, normal că îndrăgeşte zona, cunsocută şi un Răsinari al Vâlcii”, spune edilul Ion Ungureanu.

De altfel, localitatea este la origini constituită de păstorii din Mărginimea Sibiului şi geografic seamănă foarte mult cu Răşinari.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *