Râmnicu Vâlcea a fost votat cel mai curat oraș din România

Cel mai curat oraș din România este situat într-o zonă spectaculoasă și e înconjurat de stațiuni renumite. Are un uriaș potențial turistic și se pot face investiții importante.

Acesta este cel mai curat oraș din România. E înconjurat de mai multe stațiuni vizitate de turiști

Este vorba despre Râmnicu Vâlcea, oraș situat chiar la granița dintre Oltenia și Muntenia. Nu este un oraș foarte mare, însă experții în dezvoltare urbană sunt interesați de el datorită caracteristicilor pe care le are, dar și a calității vieții.

Râmnicu Vâlcea se află în topul orașelor în funcție de datele subiective, adică percepția locuitorilor. S-a clasat, în 2024, pe locul al treilea, după Sibiu și Brașov. De asemenea, la capitolul curățenie, a fost pe primul loc în top, conform unui studiu realizat de Storia.

În afară de faptul că este cel mai curat oraș din România, Râmnicu Vâlcea se află, în City Index, pe locul 1 la speranța de viață. Totodată, este situat pe locul 8 la calitatea locului.

Marius Cristea, consultant la Banca Mondială și expert în dezvoltare urbană, a scos în evidență avantajele orașului Râmnicu Vâlcea. Acesta a precizat că, spre deosebire de alte centre urbane medii din țară, acest oraș nu a pierdut prea mulți locuitori de-a lungul timpului.

În prezent, 114.000 de persoane locuiesc aici, spre deosebire de aproape 120.000 în anii 90′, lucru care demonstrează stabilitate demografică.

Un alt avantaj al orașului este faptul că poziția geografică este una avantajoasă. Râmnicu Vâlcea este înconjurat de mai multe stațiuni vizitate de mulți turiști. Printre acestea se numără Călimănești, Olănești, Căciulata, Ocnele Mari și Govora, recunoscute mai ales pentru apele termale și sărate.

Specialistul a mai spus, de asemenea, că Râmnicu Vâlcea este avantajos pentru familiile și tinerii care vor să se mute aici, datorită calității învățământului gimnazial și liceal. Orașul are un spor natural pozitiv, lucru rar întâlnit în numeroase regiuni din țară.

Cu toate acestea, salariile multor locuitori din Râmnicu Vâlcea sunt scăzute, iar lipsa unor mari investitori se simte. Prețul locuințelor este unul relativ mare, dacă este raportat la salarii. În plus, nu există un număr prea mare de studenți, lucru care limitează dezvoltarea mediului de afaceri local.

Cum ar putea fi dezvoltat orașul

În acest sens, Marius Cristea a oferit câteva soluții. Expertul a spus că Râmnicu Vâlcea poate fi promovat drept o “zonă albastră”, precum cele prezentate în serialul “Blue Zones” de pe Netflix.

Mai exact, e vorba despre zone unde mulți oameni trăiesc peste 100 de ani. O astfel de promovare poate atrage persoane din mai multe părți ale României, care își doresc să locuiască într-un loc liniștit.

O altă soluție ar fi reprezentată de investițiile în infrastructura medicală și dezvoltarea serviciilor pentru seniori, care implică locuințe adaptate, precum și comunități securizate. Astfel de lucruri ar putea atrage mai mulți pensionari care vor să aibă un stil de viață sănătos și activ.

În plus, autoritățile locale ar putea apela la strategii pentru a atrage investitorii, precum crearea unor parcuri industriale cu fonduri publice, precum și promovarea activă a orașului drept destinație pentru companiile mari.

“Legat de proximitatea stațiunilor turistice, e absurd să ai 10 stațiuni în jurul orașului și să nu ai un sistem de transport turistic care să te ducă cu un microbuz electric să vezi astăzi Călimănești, mâine Ocnele Mari, poimâine Căciulata ori zona de munte”, a mai explicat Marius Cristea, potrivit hotnews.ro.

Consultantul a mai spus că autoritățile din Râmnicu Vâlcea ar trebui să organizeze evenimente mai des. În acest fel, lacurile, precum și zona de munte din apropiere, ar putea fi scoase în evidență.

“Râmnicu Vâlcea e o locație foarte bună pentru evenimente. Numai lacurile alea de pe Olt dacă ar putea fi puse în valoare. Ai zona de munte atât de aproape. Clujul a câștigat din componenta asta de festivaluri. Sunt și oameni nemulțumiți: zgomot, vibrații. Pentru vizibilitatea orașului, e pe hartă”, a adăugat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *