Radu Bărăscu: Salut inițiativa arhitecților de a salva Govora și le promit tot sprijinul meu
Viceprimarul din Băile Govora,Radu Bărăscu a salutat printr-o declarație inițiativa unui grup de arhitecți, de specialiști în protecția patrimoniului și iubitori ai stațiunii de a salva stațiunea
„Am ciit postarea Studio Govora și sincer m-am bucurat enorm că am întâlnit oameni care ca și mine, dorim sa salvam aceasta bijuterie a sudului care este stațiunea Băile Govora. Mai ales că sarcina mea este de a identifica toate clădirile de epoca, proprietarii și de a stabili un cadru prin care sa putem aduce aceasta minunata stațiune între primele din Romania .Le voi sta la dispoziție cu tot ce înseamnă, la nivel de buget, vom identifica spatii pentru restaurare, este un pas uriaș și le mulțumesc pentru inițiativa, in mine vor avea un partener”, precizează Radu Barascu.
Studio Govora au postat pe pagina lor de Facebook, următorul mesaj.
„Până vom contribui la restaurarea marilor clădiri vulnerabile din oraș, ne îngrijim de ce putem
Acum ceva vreme, printre pregătirea Zilelor Arhitecturii Balneare și finalizarea Ghidului de bune practici (pe care îl scoatem la lumină în câteva zile, păzea), am început să punem în siguranță câteva piese de lemn valoroase. Cu ajutorul echipei Demiplast, am scos ușa istorică a Hotelului Statului 1 (1895) și banca de lemn curbat a Pavilionului de Băi (1914) și le-am depozitat într-un loc sigur, oferit de proprietar, în care să fie ferite de vreme, spray-uri și scrijelituri. Cu acordul și sprijinul proprietarului – SC Băile Govora SA, vom colabora cu meșteri care să le restaureze și să le aducă la starea lor inițială.
Mulțumiri lui Florin Andreescu, care ne sare în ajutor mereu cu echipa lui, cu care am recuperat aceste elemente întregi și în siguranță.
Putem face mai mult de depozitarea unor elemente istorice. Visăm la un atelier de restaurare, unde să pregătim piesele pentru viitor, să poată reveni la locul lor, atunci când clădirile de care aparțin vor fi restaurate, sau să-și găsească noi case. Și, dincolo de atelierul de restaurare, visăm și la o bancă de materiale și detalii istorice, unde putem studia și da mai departe din iscusința meșterilor ce au lucrat la Govora.
Ne gândim unde ar putea fi, ce buget ar avea și cum ar putea funcționa așa un loc, ne uităm la alte exemple de la noi sau din afară și … învățăm. Dacă știți oameni sau locuri care ne-ar putea inspira sau ajuta, suntem bucuroși de recomandări. Mulțumim!”