Pe Valea Pescenei, rețele de canalizare sunt prioritare pentru toate cele 6 localități (stadii, proeicte, execuții)

Am auzit de multe ori o clasificare a nivelului de civilizație, funcție de rețelele canalizare, acel așa ziz ”Weceu din fundul curții”, care divide România în două părți. Și care este un nivel banal de confort, un standard de civilizație.

În 1990, de exemplu, doar cele 11 orașe aveau rețea de canalizare, nu una foarte întinsă, la care se adaugă încă două comune – Alunu și Voineasa.

Adică, în total erau doar 245 de km de conductă de canalizare, cea mai mare lungime în Râmnic 130,4 km, urmat de Drăgășani cu 43 de km, Horezu 19,7 km. Cea mai mică rețea de canalizare era în Ocnele Mari de nici 400 de metri lungime. Mai mică decât în Alunu, unde erau 2,7 km.

Așadar în 1990, doar 14,6% localități din Vâlcea aveau canalizare. Atât reușise regimul comunist să facă în județul nostru.

Cum stă în prezent situația? Vom particulariza azi, Valea Pescenei, în care includem comunele Pesceana, Glăvile, Amărăști, Crețeni, Sutești precum și Mitrofani o așezare pe un afluent al Pescenei.

Pesceana

Comuna Pesceana beneficiază în prezent de apă curentă, dispensar, școală. grădiniță nouă, toate moderne plus multe poduri care asigură accesul mai ușor între sate și de un nou drum către comuna vecină Roești, care scurtează foarte mult distanța între cele două localități, evitând ruta prin Șirineasa – Popești.

Dar cea mai importantă utilitate este rețeaua de canalizare, o problemă pe care de multă vreme locuitorii o reclamau și care înseamnă un pas nou pe scara civilizației.

”Canalizarea este acel pas pentru a deveni o comună europeană. Pentru că multă vreme se vorbea de România, ca țara cu veceul în fundul curții. Lipsa rețelei de canalizare era un impediment. Evident că între timp oamenii și-au realizat fose septice, pentru că existența apei potabile a permis o îmbunătățire a condițiilor de viață. Dar și fosele septice la un moment dat trebuie golite. Trebuie ca apele uzate să fie tratate. Un astfel de serviciu costă, mai ales dacă se apelează la servicii din afara localității. În urma proiectului depus de noi acesta a primit finanțare și anul viitor vom demara înființarea rețelei de canalizare, stație de tratare ape uzate, adică tot sistemul care să închidă astfel circuitul de apă”, spune primarul Ion Vasile.

Mai trebuie spus că în ultimii ani, din ce în ce mai multe familii din afara Vâlcii au cumpărat terenuri sau case vechi aici, optând pentru Pesceana, o locaitate frumos așezată, într-un cadru natural deosebit, chiar în locul de unde izvărâște râul care a dat nume acestei localități și care udă valea unde sunt nu mai puțin de 5 așezări.

Glăvile

Și la Glăvile, primarul Iustin Duicu insistă pentru atragerea de investitori privați dar și pentru doritori de a-și cumpăra case sau terenuri în comuna Glăvile, dată fiind geografia,  pitoreascul localității, cu precădere în Olteanca sau în satele ascunse de pe malul drept al râului Pesceana, sate care se pierd spre lizieră pădurilor din subcarpații Vâlcii. Dar pentru asta a trebuit să investească în utilități. Iar rețeaua de canalizare este una dintre acestea.

La finalul anului 2023, comuna Glăvile se poate lăuda cu o îmbăntățire radicală a condițiilor de viață, locuitorii beneficiind de drumuri reabilitate dar și rețele de apă și cel mai important rețeaua de canalizare.

Astfel prin Programul Național Anghel Saligny, spune primarul Iustin Duicu, 13 milioane de lei au fost folosiți pentru extinderea rețelei de apă și canalizare, lucrarea aflată în desfășurare și care a ajuns deja la 92% stadiu de execuție.

Și tot prin același program, în comuna Glăvile, fonduri 10 milioane de lei se investesc pentru asfaltarea infrastructurii de drumuri, lucrarea aflată în plin proces de execuție.

”Continuăm procesul de modernizare a comunei Glăvile. Știm că există date economice care vorbesc că Valea Pescenei ar fi cea mai puțin dezvoltată zonă dar asta se datorează și faptului că până acum ceva vreme lipsa de utilități, a căilor de acces era un impediment în calea investitorilor. Sperăm că odată cu aducerea localității la standarde de confort și de civilizație, altfel vor sta lucrurile pe viitor. Da, rețeaua de canalizare aduce comuna Glăvile în mileniul III”, spune primarul Iustin Duicu.

Amărăști

Și în comuna Amărăsti urmează în perioada următoare să se semmneze contractul pe Anghel Saligny, de extindere a rețelei de canalizare în localitate. Urmând apoi procedurile aferente, licitația și execuția.

Astfel, prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, Adriana Catana a obținut finanțarea pentru două proiecte vitale pentru localitate. Primul este rețeaua de apă și a doua extinderea rețelei de canalizare în toată localitatea, proiecte care ar ridica standardele de confort pentru locuitori și care a fost declarat eligibil.

”Fără o rețea de canalizare care să poată acoperi cât se poate de mult din gospodării, nu putem intra în civilizație. Am muncit mult pentru aceste proiecte care să extindă rețelele de utilități pentru a trece mai departe la capitolul de asfaltare. Mandatul meu a fost de a aduce comuna din zona săracă spre o zonă atractivă, din punct de vedere al utilităților. Apa și canalizarea fac diferența între ce a fost atunci și ce este acum. În scurt timp vom începe aceste lucrări”, spune primarul Adrian Catana.

După extinderea rețelelor de apă și canalizare, Primăria Amărăsti va depune pe AFIR un nou proiect de drumuri acolo unde infrastructura de utilități a fost finalizată.

Aproape 300 mii lei venituri proprii (177 per capita) sunt estimările pe anul 2022, în Amărăști, o comună cu 1.700 de suflete, unde pentru edilul Adrian Catana este o sarcină, de a schimba modul de a face administrație.

 

Crețeni

De altfel și în Crețeni a fost ordinul de extindere a rețelei de canalizare, un amplu proiect menit a îmbunătăți viața locuitorilor din localitate, eliminarea foselor septice și alinierea comunei în zona standardelor europene.

”Deja se lucrează intens pe DN 67B și rog cetățenii să fie înțelegători cu disconfortul care se produce în această perioadă. Dar firma constructoare a garantat că după introducerea conductelor se va reface tot terenul la starea inițială. Este o lucrarea la care țin, un proiect care va adpuga un plus de confort și cred că va stimula pe cei care vor să se mute aici. Vorbim de o extindere care va suplimenta masiv gradul de racordare la această utilitate. Canalizarea este foarte importantă prin faptul că asigură o ecologie a solului, tratează apele uzate și evită alterarea pânzei freatice. Azi toată lumea are o mașină de spălat în casă, ca să nu mai spun de toalete și implicit apă menajeră. Nu sunt norme obligatorii ci norme de civilizație. Din păcate abia după 30 de ani ne aliniem și noi unor standarde de viață care în afară sunt de mult ceva firesc”, spune primarul Constantin Catrina.

De altfel, Primăria Crețeni este instituția cu cele mai multe fonduri europene accesate prin PNRR. În primă fază vor demara reabilitările energetice la școala gimnazială, primărie, centrul pentru copii. Asta va implica panouri fotovolatice, anvelopare, noi sisteme de încălzire.  Urmeză să fie amenajate cele două stații electrice de încărcare, una pe drumul național 67B și una pe drumurl județean.

Se vor monta și 31 de camere de supraveghere video, dintre care 4 cu citire de numere.

Sutești

Cu aproximativ 550 mii lei venituri proprii (285 per capita), cu o populație de 2000 de locuitori, comuna administrată de Alin Dumbravă, este una din cele mai dezvoltate din grupul analizat, grație unei timide zone economice care a schimbat parametrii bugetului comunei
Dar din păcate, Dumbravă a plecat la drum și și cu o uriașă datorie pe care a fost nevoit să o eșaloneze, o datorie care depășea inițial de 10 ori bugetul de venituri al comunei. Dar prin eșalonare, printr-o apărare justă în mai multe procese, prin acorduri cu creditorii, treptat, Dumbravă a reușit să deblocheze această situația sufocantă și să implementeze chiar proeicte de dezvoltare
Astfel într-un timp record a reușit reabilitarea și modernizarea stației de epurare care  permite punerea în funcțiune a tronsonului de pe DN 67B de canalizare. Totodată au demarat lucrările și pe cealaltă parte de drumului care vor include și satul Verdea. Iar în Boroșești s-a înființat o nou rețea nouă de canalizare.
”A fost foarte greu, se știe istoria datoriilor noastre care ne-au blocat accesarea de proiecte dar dacă anul trecut nici nu puteam să sperăm la rețea de canalizare, iată că 2023 aduce două noi rețele și urcă localitatea noastră în plutonul comunelor care au rețele de utilități. Mă bucură faptul că oamenii vor să se branșeze la canalizare, există un interes pe acest palier, o seriozitate. Treptat aducem comuna în zona localităților europene ca standarde și calitate a vieții”, spune Alin Dumbravă.

Comuna Suteşti, localitate cu 3000 de locuitori, cu o dinamică economică, oferă numeroase avantaje pentru mediul de afaceri atât prin poziţia geografică (bazinul viticol al Drăgăşaniului), resursele, oportunităţile disponibile, cât şi prin infrastructura în curs de modernizare şi proiectele care urmează să fie implementate..

Printre facilităţile  majore care pot fi exploatate de investitori regăsim: Apropierea de Municipiile Drăgăşni, Slatina şi de viitorul Drum al Sudului Craiova – Piteşti. De precizat faptul că localitatea este situată la doar 8 km de centrul Drăgăşaniului;

Accesul facil la principalele rute de transport naţional şi internaţional. Comuna este străbătută de Drumul Naţional DN67B, drum care leagă Muntenia de sud cu Oltenia de sub Munte care se leagă de DN 64, DN 65c, DN 67. Suteşti se află la o oră distanţă de aeroportul din Craiova, o oră de Râmnicu Vâlcea.

Zona Industrială Drăgăşani din apropiere dezvoltată tocmai din dorinţa de a oferii facilităţi şi a atrage noi investitori este polul economic al zonei

Şi nu în ultimul rând perspectivele agro-turistice ale comunei pe nişa turismului viticol.

 

Mitrofani

Dintre cele două proiecte depuse pentru modernizarea comunei Mitrofani, Ministerul Dezvoltării a aprobat și alocat fonduri pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare în satele Racu și Izvorașu.

Primarul Gheorghe Coadă spune că era absolut necesar ca și oamenii din aceste două sate să beneficieze de aceste utilități.

”Se lucrează la aceste două utilități la finalul cărora, putem spune că avem o localitate acoperită aproape în totalitate de apă și canalizare. Aspect care aduagă un plus, un stimulent celor care doresc să cumpere aici o casă sau să-și facă una. Lucrările sunt în grafic, au depășit stadiul fizic de 80%, și anul viitor se vor finaliza.

Cele două sate sunt foarte frumoase, oferă liniștea și cadrul natural feeric celor care au ales să cumpere proprietăți aici. Mitrofaniul are un uriaș potențial agro-turistic și foarte aproape de principalele obiective, crame, podgorii. Primarul caută soluții pentru amenajarea și modernizarea drumului care se interesectează cu drumul vinului, zonă care ar putea să explodeze în domeniul agro-turistic.

În Mitrofani de aproximativ 2 ani au crescut tranzacțiile cu terenuri și case, cu o creștere uriașă pe primele luni ale anului 2023. Nu mai puțin de 30 de astfel de tranzacții s-au făcut, localitatea devenind un magnet pentru cei care doresc o casă de vacanță sau una de locuit aici.

Dispunerea geografică a fost cel mai important criteriu pentru care localitatea este în topul rezidențial precum și existența utilităților.

 

În concluzie, zona considerată cea mai puțin dezvoltată a Vâlcii, ne referim la Valea Pescenei dezvoltă intens proiecte în zona rețelelor de canalizare pentru a completa circuitul apei. Dacă în urmă cu 2-3 ani, rețelele de canalizare nu existau aici, în anul 2024 toate cele 6 localități vor avea într-o măsura mai mare sau mai mică această utilitate. Costisitor a fost începutul, pentru că o stație de tratare a apelor uzate valorează cel mai mult într-un astfel de proiect, valori care nu ar fi putut fi suportate din bugetele localităților. De acum înainte orice extindere a acestor rețele se poate face în cele mai rău caz și din bugetele locale, funcție de cost/beneficiu. Odată ce rețeaua principală există și este funcțională.

Cu astfel de rețele de canalizare, Valea Pescenei treptat începe să iasă din conul de umbră economic și să poată fi o destinație pentru repopulare. Pentru că dincolo de toate, geografic este una dintre cele mai frumoase văi subcarpatice și cu distanțe relativ apropiate de cele două municipii Drăgășani și Râmnicu Vâlcea.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *