Groaznic! OUG 13 putea salva de la închisoare o întreagă reţea de trafic de persoane
OUG 13 a fost discutată doar prin prisma faptelor de corupţie şi a abuzului în serviciu. Au fost analizate efectele pe care această ordonanţă le-ar fi avut în cazul politicienilor, fără însă a se vedea efectele dramatice pe care alineatul cu denunţul le putea provoca.
Nu mai puţin de 9 000 de dosare privind traficul de persoane, traficul de droguri şi alte infracţiuni grave puteau să eşueze dacă OUG 13 ar fi fost pusă în aplicare.
Şi asta din cauza alineatului 3, privind denunţul:
„După alineatul (2) al articolului 290 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:„(3) Denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală.”
Printre dosarele care ar fi putut fi clasate, existând cereri depuse de avocaţii apărării, se numără şi cel referitor la o reţea de trafic de carne vie din Arad. Această reţea ar fi putut funcţiona din nou dacă OUG 13 ar fi intrat în vigoare.
Despre ce e vorba? În perioada 2009-2016, în zona Lipova, a activat o puternică reţea de trafic de persoane, tinere care plecau, cu bună credinţă, să lucreze în Germania sau Italia ca ospătăriţe sau cameriste. Din păcate, acestea ajungeau în bordeluri, sub sechestru şi erau traficate sau vândute de români unor bande din Albania şi Bosnia.
Două tinere au reuşit să se salveze şi, după ce au stat 1 an într-un centru de consiliere din Timişoara, au fost sfătuite de avocaţi şi părinţi să meargă la poliţie. A fost foarte greu, fetele trecuseră, timp de 2 ani, prin tot felul de grozăvii de neimaginat pentru o femeie. Ajunseseră aproape de colaps din punct de vedere psihic. În 2015, s-au decis să meargă la poliţie şi să vorbească. Pe baza datelor, poliţia arădeană a început investigaţiile, iar în ianuarie anul trecut a reuşit să prindă toată banda din România şi, în vară, au fost extrădaţi şi partenerii din Ungaria ai acestora.
Toate bune şi frumoase! Procesul a început, numai că, acum 2 săptămâni, a apărut această ordonanţă buclucaşă, care spune că denunţul trebuie să se încadreze în termenul de 6 luni de la săvârşirea faptei penale. Imediat avocaţii au depus cerere la instanţe, pe motiv că denunţul a fost făcut la 14 luni de la „aşa-zisa producere a faptei”.
Din fericire, procesul continuă. Din fericire, alte mii de procese pe speţe similare, unde denunţul a intervenit după mai bine de 6 luni, continuă.
Asta, apropo de OUG 13 şi de cei care încă o mai slăvesc şi îi mai caută părţi bune…
AP