ONG-ul Kogayon atacă din nou turismul: De data asta contestă Drumul Mănăstirilor Olteniei de Sub Munte

După mai bine de 10 ani de când am promovat săptămânal aici amenajarea unui drum de legătură între bazinul Olăneştiului şi Depresiunea Horezu, în cele din urmă, primăriile din  zonă dar şi Consiliul Judeţean Vâlcea s-au apucat de treabă.

Este vorba de Drumul Mănăstirilor Olteniei de sub Munte, drum care porneşte din Măglaşi trece prin Stoeneşti, Bărbăteşti, Costeşti şi se închide la Horezu, legând astfel zona mănăstirilor din bazinul Olăneştiului (Bradu, Sf Nectarie, Sărăcineşti) de Jgheaburi, Pătrunsa, Arnota, Peri, Bistriţa, Hurezi. Din acest drum principal, ca o axă se duce drumul pe Valea Cheii și drumul spre Surpatele și Dintr-ul Lemn. Iar din Olăneşti, deja sunt discuţii avanasate cu Muereasca pentru drumul care să meargă spre Frăsinei şi de acolo spre mănăstirile din bazinul Călimăneştiului.  Adică nu mai puţin de 20 lăcaşe de cult de patrimoniu care pot fi vizitate printr-un acces uşor, de toţi pelerinii, indiferent de vârstă sau stare fizică (ne referim la un handicap locomotor).

În cele din urmă, drumul principal a fost amenajat, astfel se poate merge de la Păuşeşti Măglaşi până la Bărbăteşti, pe un drum de poveste, care arată impecabil şi care va genera cu siguranţă o axă agro-turistică.

Prin PNDL 2, s-a obţinut finanţare pentru drumul Bărbăteşti – Costeşi prin Pietreni şi anul viitor, vom avea un nou sector din Drumul Mănăstirilor asfaltat.

Ar rămâne astfel pentru o proximă finanţare sectorul de drum Costeşti – Hurezi, prin Neagota, drum care leagă ctitoria Brâncovenilor de Mănăstirea Bistriţa.

Am aflat că primăria Horezu s-a implicat decisiv în acest proiect şi a început pregătirea acestui drum, creând un strat din piatră, amenajând rigole (acum 3 luni, era să-mi fac praf maşina pe acest drum), semn că este prioritar pentru Sărdărescu închiderea Drumului Mănăstirilor de sub Munte.

Dar…Ţi-ai găsit! Cine sare cu scandal şi atacă această investiţie? Kogayonul. Care printr-o postarea pe net critică virulent această investiţie şi spune că nu este necesară pentru că ar produce „o invazie”. În afara de faptul că leagă 2 mănăstiri, drumul leagă şi 2 localităţi, oameni care chiar au nevoie de asfalt în faţa porţii şi care cu siguranţă şi-ar dori o dezvoltare agro-turistică a zonei, locuri de muncă, bunăstare, hanuri, moteluri, pensiuni, o industrie turistică pe orizontală.

Vrem agro-turism sau eco-fanatism aici? În tot Costeştiul sunt doar 3 unităţi turistice deşi patrimoniul comunei este similar cu cel al Călimăneştiului. Cineva se opune clar aici turismului! Cu o discriminare de-a dreptul fanatică. Turişti nu sunt doar montaniarzii, veganii, yoghinii, vamaioţii, hippies….iar restul stoopid people!

Îi rugăm pe cei de la Kogayon să nu blocheze investiile publice, în infrastructura rutieră, să nu facă abuz, menirea lor este de a monitoriza atitudinea celor care vin în turism, de a participa alături de autorităţi şi proiectanţi ca aceia care vor să ridice construcţii să respecte arhitectura zonei, construcţiile să respecte proporţiaşi protejarea naturii etc. Rolul lor este de consultantă şi supraveghere, nu de blocaj al dezvoltării unei zone.

Poate că data viitoare, dacă o ţin tot aşa,  cei de la Kogayon or să propună mutarea mănăstirilor din zonă, pentru a nu mai veni pelerinii sau o să sperie noaptea cu Vodoo, pe cei care mai pun cortul pe Valea Bistriţei…

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *