Nu este doar cea mai mare comună dar în Mihăești există 7 mari obiective de patrimoniu

Este o provocare pentru această localitate să ajungă la stadiul de oraş. Pentru că altă destinaţie nu are, fiind efectiv încercuită de 4 centre urbane, singura comună care se află în această situaţie.

Este localitatea unui premier al României, conacul Vintilă Brătianu, actualul Spital TBC, stă demn în mijlocul unuia din cele mai frumoase parcuri dendrologice din judeţ, un amestec de tei, cireşi sălbatici, molizi, pini, carpeni şi tuia. Este localitatea gramaticii româneşti, aici a fost fondată Academia Ecleziastă Mănăstirea Govora, unde a fost tipar, unde s-a tipărit gramatica şi unde stă Pravila, unde Maica Domnului are aripi.

Așadar această localitate deține nu mai puțin de 7 mari monumente de patrimoniu, fiind unu dintre cele mai bogate tezaure de istorie din Vâlcea. În Mihăești avem  Conacul din sec. al XIX –lea, proprietatea boierilor Brătieni, situate în satul Mihăești, construit pe moșia renumitei familii (Spitalul de Pneumoftiziologie ^Constantin Anastasatu^);  Biserica din lemn cu hramul “Sfântul Nicolae”, adusă în satul Govora la 1804,din Genuneni-Frâncești;  Biserica cu hramul “Sfântul Nicolae”, construită la 1736, în satul Bârsești. Lăcașul păstrează fresce originale din anul 1809;  Biserica cu hramul “Sfântul Nicolae”, construită la 1778, în satul Negreni, cu pridvor adăugat la 1824 și clopotniță din anul 1824; Biserica cu hramul “Sfântul Ioan Botezătorul”, construită la 1834, în satul Măgura;  Biserica cu dublu hram “Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Nicolae”, construită la 1838, în satul Buleta. Lăcașul păstrează picturi murale interioare originale.

 

Și nu în ultimul rând Mănăstirea Govora- așezământ monahal de maici situate la confluența râului Govora cu pârâul Hinta. Biserica mănăstirii are hramul “Adormirea Maicii Domnului” și a fost ctitorită în prima jumătate a sec. XV, de voievodul Vlad Dracul și pustiită, la 1440, în perioada domniei lui Vlad Tepes, de un pretendent la tronul țării, boierul Albu cel Mare, pentru a intra în stăpânirea vechilor proprietăți ale mănăstirii.

Ansamblul monahal a fost în întregime reparat și reînnoit de Matei Basarab în anii 1640-1645.

Biserica păstrează un remarcabil iconostas din lemn sculptat, poleit. Ansamblul monastic a fost renovat în perioada 1957-1969.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *