Notă proastă celor trei colegii naționale din Râmnicu Vâlcea și profesorilor de limba română

Din păcate mă simt obligat să le acord o notă proastă celor trei mari licee din Râmnic, cele cu pretenții care au clase de filologie. Și cu precădere profesorilor de limba română. De ce?

Pentru că pur și simplu au ignorat faptul că în Râmnicu Vâlcea a fost înmorântat marți, criticul literar, academicianul Nicolae Manolescu. Un zeu în literatură română. Cineva mă critica spunând că nu pot invita elevii la o inmormântare. Nu sunt de acord, am amintiri plăcute și decente despre înmormântarea lui Corneliu Coposu, din 1995.

Acestea nu sunt inmormântari în stilul clasic al cuvântului. Sunt momente unice în care ești în legătură directă cu zeul care și-a îndeplinit misiunea pe pământ și se retrage. Dar nu e vorba doar de asta.

La Râmnicu Vâlcea au fost Horia Roman Patapievici, Varujan Vosganian plus zeci de mari de scriitori din galeria de aur a literaturii române. Galacticii să spunem așa. Elevii de liceu aveau șansa de a fi aproape de o lume cu care nu se întâlnesc la tot pasul.

Sincer, mă așteptam că acel loc, curtea bisericii Sf. Ioan va fi plină de liceeni, de profesorii lor de română care să le arate în direct o lumea academică despre care li se vorbește la clasă.

Nu a fost să fie, nici Mircea, nici Lahovary, nici Matei Basarab nu au fost prezenți. Greșesc, a fost o clasă de liceu, una singură a venit. Nu știu de la ce liceu și care profesor de română. În rest nimic.

De altfel au fost câteva sute de persoane la acest eveniment solemn, trist, decent care a însemnat înmormântarea lui Nicolae Manolescu. Forate mulți după 45 de ani.  E drept, nu aveam mari așteptări de la Râmnicu Vâlcea. Nu explodăm de elitism, nu suntem un centru universitar de excelență, nici măcar centru universitar nu suntem, avem modestia noastră ca să nu îi spunem mediocritatea cu care defilăm în mai toate domeniile.

Singurul lucru bun este că de ieri, la Râmnicu Vâlcea avem mormântul unui academician și după mulți, considerat cel mai mare critic literar din Istoria Literaturii Românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *