Marginea de sud a Vâlcii (Mădulari, Șușani, Lungești, Gușoeni) îngroașă economia cu 136% pe 2023

Am ales în acest grupaj grupul de comune care se află chiar în extremitatea sudică a Vâlcii, mare parte riverane drumul județean DJ 677 la care am adăugat Lungeștiul și satelitul Drăgășaniului, Ștefănești.

Vorbim de economie care mult timp s-a bazat pe industria extractivă, comune colectivizate și care acum se orientează pentru a identifica o economie proprie, prin valorificarea resurselor și a potențialului agricol și cel uman pe care îl posedă. Încercând cu succes și o mică zonă industrială în partea de servicii sau producție.

Mădulari, un triplu salt economic în 2023

Capitală a industriei extractive, aici grupul OMV având cele mai mari active din zonă, cu o populație de 1.300 de locuitori, Mădulari strânge din venituri proprii, aproape  900 mii lei, de aproape 3 ori mai mult decât în 2022 300 mii lei, sume pe care, edilul Daniel Dimulescu, spune că le-ar putea mări după ce va finaliza complet infrastructura de utilități din regiune.

”Cred că multă vreme, în comună s-a mers pe o inerție. Cred că 20 de ani, a fost un fel de stagnare, neexistând o strategie de viitor. De aceea, atunci când am preluat frâiele administrației a trebuit să regândim modul de lucru, să aduc o echipă care să fac proiecte și să vedem ce atragem, cum aducem forță economică, cum aducem populație nouă. Pentru că fenomenul îmbătrânirii în cazul comunelor mici este un pericol uriaș care poate duce la dispariția juridică. Noi va trebui să ne ocupăm de utilități, am scos din izolare sate, am desfăcut drumuri care pur și simplu nu mai existau fizic. Am sprijinit inițiativa privată și încercăm să ne facem o carte de vizită”, susține Daniel Dimulescu.

Calitatea vieţii, lipsa locurilor de muncă, condiţiile de locuire şi accesul la dotările publice nu reprezintă factori de atractivitate pentru cei care ar dori să se mute la țară, spune edilul.

Odată cu implementarea proiectului care a primit finanțare de la Ministerul Dezvoltării, primarul Dimulescu spune că s-au alocat fonduri pentru înființare canalizare și extinderea rețelei de alimentare cu apă potabilă doar în satele Dimulești și Bănțești Vale.

Actuala administrație publică locală luptă pentru a transforma și îmbunătăți calitatea vieții, iar primul pas a fost introducerea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare.

Pe Administrația fondului de Mediu, Dimulescu spune că va implementa iluminatul public iar prin PNRR, reabilitarea moderată a școlii gimnaziale și dispensarul medical

Șușani, cea mai mare dinamică a proiectelor în sudul Vâlcii

Aproximativ 1 milion de venituri proprii față de 320 de mii  în 2022, a reușit comuna Șușani să colecteze în acest an, după cum estimează finanțele vâlcene.

Cu o populație de aproape 3000 de locuitori, localitatea a devenit una din cele mai cooperativizate comune din Vâlcea. Terenurile sunt majoritar arendate iar fermele mici încep să-și spună cuvântul.

Edilul Tudor Daniel Constantin vrea însă și altceva, susținând că fără o activitate industrială, bugetul nu poate să crească simțitor.

”Avem zona Beica. Acolo vrem, poate sună exagerat, dar acolo vrem să creăm un mic parc industrial. Să atragem investitori, cu precădere în producție, care să ofere locuri de muncă, să aducă plusvaloare, să ajute bugetul de stat. Vom demara cu parcuri fotovoltaice.  În Șușani a fost un maraton de investiții în infrastructură în ultimii ani, reușind să legăm comuna de județul Olt și de zona Slatinei, precum și de Vâlcea. Realizând un important culoar de tranzit. Avem utilități și cred că este momentul ca resursele să fie exploatate. Îi felicităm pe agenții privați din comumă care fac afaceri și ne dorim să își extindă afacerile să atragem alții”, susține tânărul edil din Șușani.

În acest an se vor implementa mai multe proiecte, multe pe zona verde precum și  a început execuția proiectului de modernizare a drumurilor de interes local, proiect finanțat prin Anghel Saligny.

”Este proeictul care va începe odată cu îmbunătățirea condițiilor meteorologice. În același timp am trimis documentația pentru ADI, realizat împreună cu comuna Mădulari, pentru care s-a obținut finanțare pentru înființare rețea de gaze naturale. Lucrăm pentru a definitiva gospodăria de ape, este 85% grad de execuție realizat. Am creat serviciul de apă, unde am organizat concurs pentru conducerea societății. A început deja realizarea de contracte.  Acolo unde avem pompele de apă, vom construi mici parcuri fotovoltaice”, spune primarul Tudor Daniel Constantin.

În această perioadă lucrările continuă la Dispensarul Medical din Șușanii de Jos și la școala din Stoiculești, la interioare. În scurt timp va fi emis ordinul de începere a Căminului Cultural din Ușurei și la sediul primăriei, clădirea urmând a fi transformată în ”Clădire Verde”.

În 2024 vor începe lucrările și la Căminul Cultural din satul Râmești, lucrare finanțată de Compania Națională de Investiții.

Pe AFIR, în luna decembrie a fost depus un proiect pentru drumuri, o finanațare europeană de 1 milion de euro, proiect eligibil, după cum a declarat edilul din Șușani. Recent a fost efectuată vizita în teren, a celor de la AFIR.

Și nu în ultimul rând, comuna așteaptă finanțare pentru drumul de legătură cu localitatea Lungești, un proiect amplu care odată finalizat, într-o etapă ulterioară cu drumul spre Făurești, creionează o variantă alternativă de legătură între DN 64 și orașul Bălcești.

 

Gușoeni, comuna europeană care renaște prin trei mari proiecte apă, canal și gaze

Cu aproape 751.000 lei, raportat la 300 mii lei venituri proprii de anul trecut și 1.300 de locuitori, comuna Gușoeni a demarat proiectul rețelei de gaze naturale, urmând ca în acest an, să se ”deschidă” robinetul în localitate.  Proiect pentru care Nicolae Concioiu se zbate de ani de zile să-l implementeze.

O comună aflată în frumoasa zonă viticolă a Vâlcii, cu active industriale, cu ferme, cu potențial economic, pare că odată cu finalizarea investițiilor în gaze naturale își va găsi o cadență economică.

Creşterea nivelului de trai este principiul primarului din comuna Gușoeni, Nicolae Concioiu, deviză după care îşi pune pe agendă priorităţile. Cunoaşte problemele cu care se confruntă comunitatea şi de aceea pune bază pe reabilitarea infrastructurii şi pe existenţa unei baze materiale locale evoluate. Îl preocupă în mod direct condiţiile de locuit şi de convieţuire şi acordă importanţa cuvenită creşterii calităţii nivelului de trai al locuitorilor, printr-o administrare transparentă, pe principii sociale, economice.

Nicole Concioiu va implementa în acest an proiectele Planul Național de Investiții Anghel Saligny.

”Este vorba de înființarea a sistemului de alimentare cu apa și canalizare 17 km.  Un alt proiect depus prevede asfaltarea de drumuri de interes local pe o lungime de 13.3 km”, spune Concioiu.

La Gușoeni se implementează un proiect pentru reabilitarea și eficientizarea energetică a unei clădiri administrative din centrul localității, iar curând vor începe și la o sală polivalentă cu 102 locuri. Primarul Nicolae Concioiu a declarat că, prin Programul Național de Redresare și Reziliență va fi construit un bloc cu locuințe de serviciu pentru specialiști, mai ales că în cadrul Dispensarului Uman va funcționa și un cabinet de stomatologie și sunt șanse mari să avem pe viitor și un cabinet de pediatrie. Astfel că, locuințele de serviciu vor fi binevenite pentru medicii care vor profesa aici.

Comuna Gușoeni se detașează deja printr-o localitate care investește în zona verde, aici funcționează deja un parc fotovoltaic dar ambițiile primăriei nu se opresc aici, acest parc urmând să fie extins.

Ștefănești
Aproape 1,15 milioane lei față de 450 de mii lei sunt veniturile proprii ale comunei Ștefănești, o comună cu puțin peste 1000 de locuitori, de multe ori fiind considerată un satelit al Drăgășaniului.
Aici a funcționat până în anii 90 uzina mecanică de armament, cumpărată de Gigi Becali, care se află acum în executare, scoasă la licitație a treia oară. Și șanse mari să fie preluată de un concern româno-american.
Comuna este una destul de modernă, cu multe investiții în infrastructură, cu un aport la zona viticolă și care se modernizează de la an la an.
Lungești, o comună elegantă care închide Vâlcea, pe Valea Mamului
Și nu în ultimul rând, vorbim de cea mai dezvoltată comună din acest grup de localități   cu peste 2.800 de locuitori și cu venituri de aproape 1,455 milioane lei estimate pentru 2023.

estea care a venit la finalul acestui an, pentru locuitorii comunei Lungești, este una care va completa toată infrastructura de utilități a localității după cum afirmă primarul Tiberiu Costea.

”Gazele naturale erau fix ce lipseau pentru a avea o localitate cu toate utilitățile. Eu spun că am reușit în acesti ultimi ani, să facem din Lungești o localitate în care să te poți muta, să poți locui, să fie acel cămin pentru multe familii. Faptul că vom introduce și gazele naturale, înseamnă dezvoltare și pe parte economică a localității, gazele fiind necesare în orice proces de producție mare”, spune primarul Tiberiu Costea.

Comuna Lungești se află în plin proces de modernizare, mai ales a drumurilor (44 de drumuri) dar și foarte multe proiecte fiind implementate pe energie verde. cum ar fi eficientizarea energetică a instituțiilor, stații de autubuz cu internet și aer condiționat, digitalizare completă a serviciilor din primărie, concomitent cu implementarea GiS.

Așadar, comuna se numără printre cele mai dezvoltate din zona de sud a județului Vâlcea, o localitatea cu un centru civic urbanizat cu drumuri sistematizate, care devine din ce în ce mai atractivă pentru investitori. Comuna este luată în calcul și de Ministerul Turismului, ca având punctaj pe zona agro-turistică dar și valorificarea patrimoniului în acest sens.

După ce primăria a fost reabilitată energetic, urmează  digitalizarea instituției, dotarea cu echipament IT, o dronă, o cameră foto perfomantă precum și transformarea PUG-ului în GIS.

Tot prin PNRR a fost semnat și contractul pentru dotarea școlilor cu echipament IT și mobilier, amenajarea unui laborator de informatică, precum și dotarea cu un microbuz electric.

La Lungești vor fi montate două stații electrice de reîncărcare, cu câte două sloturi. Urmează ultima etapă de montare a iluminatului public și realizarea unei noi platforme de gunoi de grajd

Pentru cine nu știe, comuna Lungești este unică prin rezervațiile de liliac, ghimpe sălbatic și berze negre. Este una elegantă, cu cei mai mulți frasini și stejari seculari, iar lucrurile se mișcă, proiectele curg, comuna se schimbă de la an la an. Implementarea proiectelor primarului Tiberiu Costea, cu fonduri guvernamentale sau europene, au ridicat standardul de viață și confort al comunității.
Așadar cu 5,154 milioane lei în creștere cu 136% față de 2,18 milioane de lei, din 2022 zona de sud a Vâlcii păstrează acelați ritm de creștere și în 2023 ca în 2022. Dacă guvernul va asigura finanțarea rețelelor de gaze pe Saligny, dacă edilii vor reuși să atragă investitori în industrie, în viticultură, acest pâlc de 5 comune poate avea viitor. Asta depinzând și de cum merge zona Drăgășani, municipiul de care depinde această regiune să-și găsească o cadență economică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *