Mănăstirile Olteniei de Sub Munte pun Vâlcea pe harta turismului monahal din Europa
Drumul care leagă schitul Pătrunsa de traseul turistic “Drumul Mănăstirilor”, în lungime de 7 kilometri, va fi reabilitat cu fonduri europene, realizându-se astfel proiectul “Mănăstirile din Oltenia de sub munte”, a declarat astăzi, primarul din Bărbăteşti, Constantin Banacu.
“Este o similaritate cu Bucovina acest grup turistic. Din discuţiile pe care le-am purtat cu conducerea Arhiepiscopiei Râmnicului, am ajuns la această formulă, care va include şi Pătrunsa, unde căile de accces erau foarte grele pentru turişti. Acestea se rezumau strict la poteci de munte. Cu acest drum vom aplica pentru fonduri europene şi anul viitor sperăm că va fi gata. Există şi la nivelul Arhiepiscopiei Râmnicului aceeaşi viziune privind turismul în acest bazin turistic. Una este să vină 15-20 de turişti care au auzit de mănăstirile vâlcene şi să depună un acatist, alta este să fie un turism elaborat, cu autocare, cu trasee precise, să fie pensiuni în zonă, ghizi care să orienteze turişti în limbi de circulaţie internaţională”, a spus Banacu.
Acesta a menţionat că, până la sfârşitul anului, drumul mănăstirilor pe porţiunea Bărbăteşti – Costeşti va fi finalizat şi că anul viitor rămân în execuţie Horezu-Costeşti, Bărbăteşti – Pătrunsa şi Olăneşti – Pătrunsa.
Horezu, Bărbăteşti, Costeşti, Stoeneşti, Păuşeşti-Măglaşi şi Băile Olăneşti s-au asociat pentru realizarea coridorului turistic – “Drumul Mănăstirilor Olteniei de sub munte”, un traseu care să unească rutier, pentru început, mănăstirile Hurezi, Bistriţa, Arnota, Peri, Pătrunsa, Jgheaburi, Sărăcineşti, Iezer şi Pahomie, urmând ca, pe viitor, acest drum să se extindă în nord, până la Frăsinei, Cozia, Ostrov, Stănişoara şi Turnu, iar în sud, până la Surpatele, Dintr-un Lemn şi Govora.
Judeţul Vâlcea are cele mai multe mănăstiri şi schituri de patrimoniu din România. (antenasatelor.ro)