Măciuca – polul turismului de patrimoniu, cinegetic şi de afaceri

Măciuca, zona cu cele mai întinse păduri din sud de Vâlcea, loc de confluenţă a Subcarpaţilor cu dealurile blânde, cu hanuri, târgoveţi, păstorii transhumanţei, haiduci, panduri, un compozit de istorie care a pus pe hartă cel mai important nod comercial şi social al acestui tărâm.
Fie că te apropii dinspre Guşoeni, fie de la Stăneşti, în jos, fie de la Valea Mare, aici toate drumurile duc la mijloc de timp, undeva, peste veacuri, în punctul central, unde viaţa agitată a oltenilor din bazinul viticol şi-a pus amprenta şi în prezent. La Măciuca buzduganelor lui Mihai Viteazul, istoria, acum, este mai contemporană decât oricând.
Zeci de biserici, 4 conace boiereşti, sate adunate, şcoli de secol trecut, un furnicar al lumii cu parfum de epocă, aşa se prezintă o comună care se adaptează satului european din prezent. Şi cu o provocare sui generis, în sensul unei polarizări a turismului cinegetic, a turismului de patrimoniu, a turismului viticol şi a turismului de business.
„Cert este că timpul vine şi ne împinge din urmă să facem minuni. Ce nu s-a realizat, poate, în 25 de ani, va trebui, în timp record, pus pe tapet şi implementat. A existat o anumită, să spunem, boemie a zonei, o stare de comoditate, iar lucrurile nu au evoluat în ritmul care ar fi trebuit să fie. Aşa că nu avem alternativă. Trebuie să ne grăbim, aşteptările sunt mari, proiectele sunt uriaşe, viitorul cere standarde. Dar le vom face, asta este o certitudine, iar aici mizez mult pe mentalitatea locuitorilor”, spune Mugur Mărcoianu, primarul din Măciuca.
Asta înseamnă asfaltarea, în următorii 4 ani, a tuturor drumurilor săteşti şi comunale, la care se lucrează deja. Drumuri conform standardelor, cu rigole, cu două straturi, cu canale de drenaj. Asfaltarea către toate obiectivele, spre viitorul parc industrial, spre Unitatea de Pompieri, reabilitarea Liceului Teoretic, iluminat stradal, modernizarea centrului civic, parcuri şi locuri de joacă, punerea în valoare a obiectivelor turistice şi de patrimoniu. Apă şi canalizare, adică toată infrastructura necesară pentru o localitate de mileniul III.
Măciuca doreşte să consolideze o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară pentru a spori şansele de atragere a fondurilor europene şi speră ca, în 2020, să fie cu adevărat un pol economic şi turistic al zonei.
Toate au garanţia că se poate realiza targetul propus, cel al unei localităţi europene. A privi astăzi Măciuca înseamnă a vedea germenii unui mic oraş în devenire, pentru că aici, pe dealul cetate, ultimii ani au adus un anumit mod de a face urbanism şi de a rupe definitiv graniţele dintre rural şi urban.
La Măciuca, aşadar, sociologic vorbind, că tot suntem pe terenul lui Drăghicescu, avem prima localitate care zilnic face paşi fundamentali spre urbanizare.
AP
Salut, interesant articol, multumesc pentru informatie.