Lungeștiul pășește spre civilizație
Administrația locală din comuna Lungești are, la momentul actual, în implementare mai multe proiecte cu finanțare, proiecte care modernizează și imbunătățesc nivelul de trai al locuitorilor comunei. De altfel, această comună a cunoscut o amplă modernizare în ultimii ani, datorită înființării utilităților pe care le are. Asfaltări, înființare sistem apă și canal, reabilitări, modernizări și dotări instituții publice, extinderi de iluminat public, amenajări drumuri de tarla, construcție poduri, reabilitări biserici și troițe și multe altele. Așadar, comuna are în implementare proiectul de modernizare străzi de interes local și construire pod peste pârâul Mamu, proiect finanțat de Ministerul Dezvoltării, prin OG 28.
”În cadrul proiectului se vor asfalta drumurile comunale și se reconstruiește podul peste pârâul Mamu, pod care a fost deteriorat aproape în totalitate de inundațiile din anii anteriori. Acest pod face legătura între două sate și facilitează accesul către biserica și cimitirul acestor sate, iar până în prezent, în această zonă s-au asfaltat patru ulițe, în lungime de aproximativ 4 kilometri, din cei 5,2 înscriși în proiect. De asemenea, în luna noiembrie a anului trecut, s-a finalizat un alt proiect, finanțat tot prin OG 28, respectiv modernizarea drumului comunal 53, drum care face legătura cu drumul județean 677 și facilitează accesul către biserica Stănești, ai căror ctitori sunt Mogoș Banu și Mogoș Spătaru.
”Am ținut neapărat să se asfalteze și ulița către biserică și s-a asfaltat doar 1 kilometru, din 2,2 km, deoarece este un obiectiv foarte important și spun asta pentru că nu se cunoaște nici până la această oră anul construcției, doar că pictura a fost terminată în anul 1536, la 28 octombrie. Tot la capitolul infrastructură, au continuat lucrările de înființare a sistemului de alimentare cu apă a întregii comune. Se vor construi două stații de tratare a apei potabile, iar în paralel cu alimentarea cu apă se va înființa și sistem de canalizare pe o lungime de 22 kilometri, în toată comuna, precum și două stații de epurare a apelor uzate.”, completează edilul.
Un alt proiect care este aprobat la finanțare și se derulează prin POS MEDIU, privește prima împădurire a terenurilor degradate din comună. Urmează ca, în primăvara acestui an să aibă loc vizita în teren a delegațiilor din minister, semnarea contractului de finanțare și, apoi, demararea procedurilor pentru implementare. Totodată, a fost aprobat la finanțare proiectul pentru construcția drumului comunal 54, limită cu comuna Mădulari, în lungime de 1,640 m și urmează la implementare în luna artie 2017, dar și proiectul de amenajare grădiniță și școala ”Liviu Ionete”, din satul Fumureni.
Alte proiecte depuse de către primarul Costea la Ministerul Dezvoltării, pe OG 28, sunt: reabilitare școala cu etaj Lungești, asfaltare ulițe, drumuri de interes local și reabilitare sediu primărie.
Claudia POPA