La Ocnele Mari, cu ajutorul poliţiei, se doreşte distrugerea unui muzeu!

Ocnele Mari este printre cele mai vechi oraşe de pe teritoriul actualei Românii. Probabil la fel de vechi precum Tomisul sau Callatisul. Un oraş care s-a dezvoltat în jurul aurului alb şi care a devenit una din cele mai puternice cetăţi dacice şi, ulterior, parte a unei conurbaţii antice, care cuprindea Buridava romană şi Buridava dacică.

Ocnele Mari este, totodată, oraşul cu cele mai multe biserici concentrate într-o comunitate. Mari boieri, domnitori valahi au construit aici lăcaşe de cult, Ocnele Mari a generat o ramură economică, una care s-a extins în tot judeţul, de la extracţia sării până la comercializare. Ocnele Mari a fost şi sinistrul gulagului românesc – Ţuţea, Militaru, Boca fiind doar câţiva care au trecut prin închisoarea comunistă de aici. Ocnele Mari este o staţiune turistică, una care, în aceste zile, îşi pregăteşte viitorul.

De ce spunem toate astea?

Pentru a arăta cât de important este micul muzeu al Buridavei, pe care charismaticul edil al celui mai vechi oraş din judeţ se străduie să-l ţină în viată. Numai că suntem români, suntem olteni şi suntem extrem de nesimţiţi atunci când e vorba de orgoliu, şi atunci, cei din Râmnicu Vâlcea, oraş în care, prin instituţiile culturale, se doarme la greu, fac apel la poliţie şi încearcă să demoleze un muzeu.

Ocnele Mari merită acest muzeu, pentru că Ocnele Mari stă pe istorie, istoria Ocnelor este la nici o palmă de pământ mai jos, şi faptul că administraţia de acolo chiar s-a străduit să evite birocraţia stupidă a României şi să realizeze un astfel de muzeu merită tot respectul.

Numai că orgoliile prosteşti ale celor din Râmnic sunt mult prea mari. Adică, ce să caute, domne’, un muzeu la Ocne?! Toate piesele care se găsesc în pământul Ocnelor să vină aici, să fie expuse la Râmnicu Vâlcea, pentru că, nu-i aşa?, aici se doarme frumos, la noi, la municipiu! Oraş în care numeri turiştii pe degetele de la o mână şi dracu’ îi găseşte prin muzee. Dar la Ocnele Mari nu trebuie să fie muzeu!

Iar pentru asta trebuie adusă poliţia, ca să defiinţeze acest muzeu care nu respectă, domnule, pe cei mai mari granzi ai acestui judeţ. „Iete, domnule, se treziră ăştia de la Ocnele Mari să facă ei muzeu şi să găsească ei, pe acolo, pandative dacice şi alte artefacte, iar noi nu ne puteam bea cafeaua aici, la Râmnic, că ne trezim, dracului, că ăsta, la Ocne, face istorie şi noi nu avem timp să frunzărim Facebook-ul”! Cam asta este mentalitatea noastră, la olteni. Să dăm în cap ăluia inimos, care chiar pune pasiune în ceea ce face.

Păi normal că, atunci când Iordache, edilul din Ocnele Mari, găseşte gloanţe de muschete, tanagrale sau amfore daco-romane, parcă şi vezi istoria acestui oraş, de la primii mineri buri până la paznicii ocnaşilor de prin Evul Mediu. Uite aşa învaţă copiii despre faptul că, la Ocnele Mari, au existat nu mai puţin de 370 de evadări, de mari haiduci care au săpat galerii de fugă, de răscoale ale minerilor…

Dar nu e cazul. Cum, ce să caute gloanţele de muschete ale Ocnelor la Ocne, la muzeul Buridava?! Nu e normal, ele trebuie să stea aici, la Râmnic, în muzee, unde intră doar femeia de serviciu.

În loc să sprijinim dezvoltarea, în fiecare localitate a judeţului, a unui muzeu, pentru că, acolo unde sunt biblioteca şi căminul, poate fi şi un muzeu, la noi, birocraţii, cu ajutorul poliţiei, vor să desfiinţeze un muzeu. Da, domnilor, ar trebui să vă propuneţi înfiinţarea a 89 de muzee în judeţ, pentru că, vă spun eu, cel care a umblat prin fiecare cătun al Vâlcii, toate, da, toate aceste localităţi mustesc de istorie. De la vârfuri de săgeţi până la războaie de ţesut, de la rariţe sau roţi de car de la 1800 până la opaiţe, legende, cărţi vechi, acte ale obştilor, da, sunt zeci de mii de minuni care pot fi frumos aşezate într-un muzeu local.

Dar asta e clar, vă depăşeşte, însă am eu o propunere pentru muzeele vâlcene:

Ce ar fi să propunem crearea unui Muzeu al Muzeelor vâlcene, că, deja, muzeele din Râmnic au devenit, ele însele, obiecte de muzeu? Pe cuvânt!

Mihai IONESCU

7 comments

  • Octavian Roman

    Eram elev în clasa a 7-a, sau a 8-a, ’71 – ’72, când lucram cu şpaclu, împreună cu alţi tineri, la descoperirile arheologice de la Ocnele Mari. Aproape zilnic venea profesorul Berciu ca să vadă ce s-a mai găsit. Ieri o fibulă, azi o fostă încăpere, probabil cămară după obiectele ce erau ascuns în pământ şi aşa mai departe. Într-una din zile s-a găsit un ciob pe care era inscripţionat … IA MARK … dacă îmi mai aduc bine aminte. Sunt mai bine de 40 de ani de atunci. Ciob care a deschis multe ipoteze de cercetare pentru istorici. Am rămas consternat când am auzit, cu puţin timp în urmă, că se zice că ciobul fusese zgâriat intenţionat de către cine ştie cine pentru a da importanţă locului. Total neadevărat. Nu m-ar mira că se doreşte desfiinşarea acestui muzeu. Probabil de către unii care nu ştiu să facă istoria acolo unde îi este locul.

  • Ioana Stefan

    Nu exista nicio conspiratie si nicio indoiala ca ciobul ce mentioneaza numele regelui Thiamarkos e autentic. Chiar il puteti vedea expus la Muzeul de istorie din Rm. Valcea. Controverse au existat cu privire la alte piese. http://vtv.ro/la-valcea-vas-dacic-inscriptionat-limba-greaca/

  • Ioana Stefan

    Cat despre un muzeu in Ocnele Mari…nu am nimic impotriva atat timp cat este constituit legal. Nimeni nu are dreptul sa ia obiecte dintr-un sit arheologic pe care sa le expuna intr-un muzeu neautorizat. Cat despre descoperirile intamplatoare..normal ca trebuie aduse la un muzeu ce detine autorizatie. Nu sunteti de acord? De curand un club din Bucuresti a ars pentru ca nu avea autorizatie din partea ISU. Chiar nu a inteles nimeni la ce folosesc autorizatiile astea? Pentru protectie! In cazul de fata protectia patrimoniului!

  • Mi-a placut :”Nimeni nu are dreptul sa ia obiecte dintr-un sit arheologic pe care sa le expuna intr-un muzeu neautorizat. Cat despre descoperirile intamplatoare..normal ca trebuie aduse la un muzeu ce detine autorizatie.” SERIOS? ! MAI BINE SA LE LASE ACOLO, SA TE MACINE VÂNTUL, PLOAIA, GERUL, SOARELE, DA?! DACA CEI DE LA MUZEUL DIN RAMNIC ERAU ADA DORNICI DE CE NU S-AU DUS SA CAUTE?! LOCUL NU A FOST DESCOPERIT IERI! SI NICI MUZEUL DE LA OCNE NU A FOST DESCHIS ACUM DOUA ZILE! EL ESTE DE CEVA TIMP. CEI DE LA CENTRU DE CE L-AU DESCOPERIT ACUM ? SI: „De curand un club din Bucuresti a ars pentru ca nu avea autorizatie din partea ISU. Chiar nu a inteles nimeni la ce folosesc autorizatiile astea? Pentru protectie! In cazul de fata protectia patrimoniului!” Serios? ! VAI DE NOI!

    • Ioana Stefan

      Deci, situatia e in felul urmator. Acolo functioneaza ilegal un muzeu in care sunt aduse obiecte descoperite intamplator pe teritoriul localitatii. (sau mai grav, furate pur si simplu din sit!) Un muzeu cu autorizatie detine experti care stiu sa se ocupe de acele obiecte: resturatori, arheologi, istorici. Intr-o cladire neautorizata nu stim pe mana cui ajung si ce se intampla cu ele. Muzeul exista ilegal de doi ani, dar gandeste-te ca si eu, daca imi fac in propria locuinta muzeul neautorizat, probabil va trece ceva timp pana sa afle DJCV de el. Nu stiu la cine te referi cand spui **Vai de noi!**, dar daca faci parte dintre angajatii *muzeului* din Ocnele Mari sa stii ca si eu va compatimesc. Roaga-te ca prejudiciile aduse istoriei sa fie minore, altfel nu va vad bine.

      • Ioana Stefan

        Problema nu e ca functioneaza un muzeu acolo, ci ca functioneaza ilegal. Cine sunt angajatii acelui muzeu si ce competente au? Sunt in masura sa se ocupe de obiecte? Obiectelor expuse li se asigura conditii optime? Va puneti intrebarile astea?

  • Alexandru - un ocnas!

    Susțin înființarea unui Muzeu al Istoriei în Ocnele Mari. După ce că toți banii din încasările Salinei Ocnele Mari se duc la București, acum vor să ne fure și istoria! Faceți o petiție care să fie semnată de cetățenii din localitate, pentru înființarea legală a unui Muzeu Local! Nu ne furați istoria, vă rugăm!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *