Kogayon, singurul ONG care are misiunea de a goni turiştii din Vâlcea

Asociaţia Kogayon deja candidează la titlul de singurul ONG care goneşte turiştii din Vâlcea şi ne pare rău, că un astfel de ONG care are menirea de a dezvolta proiecte de aducere a acestora spre judeţul nostru, face tot posibilul în a-i goni.

La început am crezut că sunt accidente surprizele acestora în a pune piedici oricăror proiecte de punere în valoare, de realizare a unor accese spre aceste zone montane, dar nu, descoperim aici, o formă tribală, eco-fanatică de izolare în natură, atacând orice urmă civilizaţie sau civilizare a zonei.

Mă tot întrebam de ce toată panorama localităţilor care înconjoară ca un tiv Oltenia de sub Munte nu a ajuns la un stadiu de dezvoltare în turism, ce piedici au, cine blochează orice pas înainte. Şi din păcate am înţeles. Un fel de Yeti’s Men, care mănâncă probabil scoarţă de copaci, într-o lume paradisiacă şi duc o luptă de gherilă cu civilizaţia.

Civilizaţia, le spunem noi, celor de la Kogayon, care manipulează pe tot felul de reţele de socializare, nu înseamnă doar manele, pipiţe cu sandale şi peturi aruncate prin pârâuri.

Nu toţi cei care ascultăm jazz sau rock, care aruncăm mizeria la coş şi care vrem să urcăm cu maşina în vârf de munte, respectând natura, suntem duşmani ai naturii. Dar poate că avem 60 sau 70 de ani, poate că avem rude sau prieteni în scaun cu rotile dar care vor să vadă muntele sau poate că avem doar o zi liberă la dispoziţie şi atunci avem nevoie de un drum de acces spre inima muntelui.

Cei de la Kogayon ar putea să-şi cumpere o insulă în Pacific, una virgină, să ia cu ei amnar şi iască şi cuţite din silex, toporişti din Hallstadt şi să trăiască bine mersi în tantre şi mantre de acum 3000 de ani şi să asculte confucianisme la lumina lunii.

Noi restul trăim în 2017, aşa cum trăiesc şi elveţienii, austriecii, nemţii în Alpii lor, unde au dus asfalt de la Salzburg până la 3000 de metri şi vrem să ascultăm Deep Purple într-un un motel la cota 2000 aşa cum dorim să ajungem în confort la un frumos schit ortodox de pe Valea Cheii.

Să le fie ruşine acestor fanatici care premăresc iubirea pentru natură, în timp ce colaborează cu firme care taie păduri şi fac mobilă şi să se oprească din ipocrizia asta absurdă, că a merge cu maşina pe Valea Cheii, deranjează somnul licuriciului de fag.

În acelaşi timp salutăm eforturile CJ Vâlcea de a reabilita acest drum care merge până la schiturile Pahomie şi Iezer, din păcate, nu au fonduri suficiente să meargă până la cabana lui Ionuţ de la Cheia. Am înţeles că nu există un proeict de asfaltare în viitorul apropiat  dar sperăm că se va putea face asta, evident cu restricţii severe pentru cei care nu respectă natura.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *