Junii din Muereasca, tradiţie unică la Sud de Carpaţi

Tradiţie unică la sud de Carpaţi, “Junele de Muereasca” urmează a fi ales în noaptea aceasta, el urmând să fie liderul colindătorilor de Sfântu Ioan şi al întregii comunităţi de tineri din localitate până anul viitor.

“În ziua de Bobotează, de Sfântul Ion, localnicii din Muereasca de Sus îmbracă straie de sărbătoare şi se întâlnesc la Căminul cultural din comună pentru a sărbători “alegerea junelui”, o datină ce se păstrează din secolul al XIX-lea. Se prea poate să fi pătruns în Oltenia de Sub Munte odată cu păstorii din Sibiu, cert este că doar în Muereasca are loc această tradiţie. Ritualul, în forma în care se desfăşoară la Muereasca de Sus, este unicat folcloric nu numai în Vâlcea. Toată suflarea localităţii se adună încă de seara pentru a participa la acest eveniment”, a declarat directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, prof. Elena Stoica.

Astfel, toate satele din Muereasca propun un număr de candidaţi, care urmează a se confrunta la miezul nopţii şi a fi votaţi de către cetăţeni.

Muereasca3Cel care deschide ceremonia de alegeri este chiar primarul din Muereasca. “Este o sărbătoare sfântă şi respectată de toţi locuitorii. Iar cei care au fost juni în ultima sută de ani au un rol aparte în istorie. Tatăl meu a fost unul dintre junii din Muereasca. Candidaţii au între 18 şi 24 de ani, nu au cazier, sunt cei mai gospodari tineri din sat, sunt integri, sunt un model de cinste şi virtute şi, evident, sunt şi prezentabili. Aceştia sunt urcaţi pe scenă de către delegaţi şi apoi se trece la prezentarea acestora. Tinerii sunt aleşi prin ovaţii sau declasaţi prin huiduieli. Aşa se face, pe rând, trierea lor. La final, după miezul nopţii, va fi ales Junele. Acesta îşi alege, la rândul său, un ajutor de june şi un casier”, a declarat primarul Ion Ungureanu.
În acest an, candidaţii pentru Junele din Muereasca ar putea fi în număr de 14.

Junele îşi organizează cetele de colindători şi începe să colinde satele cu “iordanitorii”.

“La casele celor colindaţi, sunt trezite fetele de măritat, cu care se dansează şi sunt învârtite pentru a avea noroc. În ziua de Sfântul Ion, la biserica din sat, atât junele, cât şi colindătorii sunt botezaţi de preot, după care busuiocul şi agheasma sunt date de preot junelui ales, care iese în faţa bisericii şi îi miruieşte pe toţi cei prezenţi. După aceea, seara, junele, ajutorii şi cetele de colindători îşi dau întâlnire din nou la Căminul cultural, unde organizează o seară distractivă pentru comunitate, iar tinerii oferă vin şi dulciuri, cumpărate cu banii primiţi în timpul colindului din noaptea de Bobotează spre Sfântul Ion”, spune primarul Ungureanu.

Junele din Muereasa ţine tot anul legătura cu primarul localităţii, semnalând toate problemele care privesc tinerii, mediază conflicte, sprijină găsirea locurilor de muncă, colaborează cu poliţia rurală pentru a ajuta la menţinerea liniştii din comună. (antenasatelor.ro)

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *