În Vâlcea se derulează cea mai mare investiție privată din ultimii 30 de ani, o investiție care va schimba radical economia acestui județ

Făurești.

O localitate aflată în sudul agricol al Vâlcii, pe Valea Oltețului, o mică așezare rurală de aproximativ 2000 de locuitori. O localitate de care puțină lume a auzit, poate doar prin faptul că peste 90% din terenurile agricole sunt arendate și că a existat o industrie extractivă prin anii 80.

Istoric, comuna vâlceană se află la limita dintre cele două Oltenii, cea de șes, cu Oltenia subcarpatică, pe drumul vechi al Balșului, drum boieresc, pe unde treceau caravanele cu produse agricole spre munte și invers, cu fructe și produse ale Olteniei de Nord spre Câmpia Dunării. Caravane boierești care au atras în secolele XVIII-XIX, bande de răzvrăti, haiduci de drumul mare cum erau numiți în epocă.

Hanuri, poștalioane, haiduci, așadar.  Celebri frați Anghel, Radu, care apare și într-o frumoasă baladă populară, biserici de lemn și multe alte legende, inclusiv poveste Catincăi, sora haiducilor care a ales și ea calea codrilor. O comună în care atunci când se luau decizii importante cum ar fi participarea la răscoale, la războaie, se ridica un drapel în mijlocul satului și toată suflarea venea să decidă, ca un divan ad-hoc, care este dorința majorității.

Comuna colectivizată de comuniști, apoi cu o uriașă industrie petrolieră, localitatea după 1990 și-a căutat un sens. În urmă cu 20 de ani a fost ruptă în două, partea de nord a reînființat comuna Diculești și cu mici investiții în școli, grădinițe, comuna se adapta din mers la noile etape ale tranziției.

În urmă cu 7 ani, la primărie a venit administrația Irimia. Edil Marius Irimia și viceprimar Adrian Vulturescu. O echipă tânără, puțin non conformistă pentru această zonă, oameni educați care veneau din inustria privată și porniți să scoată localitatea din monotonia sudului. Inimoși și entuziști cei doi au început mai multe proicte care priveau rețele de utilități, reabilitări de școli, parcuri, renașterea sportului, evenimente culturale. Să dea o notă distinctă acestei frumoase localități de pe Valea Oltețului.

Și au reușit mai mult decât au crezut poate și ei în urmă cu 7 ani.Ppentru că,  acum un an, o companie mare din industria IT a venit în zonă. Proiectul pe care l-au propus autorităților suna nu bine, ci minunat, atât de fascinant, încăt păarea aproape o fantezie. Nu era de crezut. O asemenea investiție în Făurești, ar fi părut pentru oricine, din Vâlcea mai ales, nu doar din Făurești,  ceva greu, un vis. Si fi zâmbit și ai fi spus, ”fugi de aici”.

În această mică localitate vâlceană, o astfel de industrie avangardistă, industria IT, era mult prea frumos, mult prea bine, mult prea perfect. Administrația Irimia a crezut însă. Și a porint la treabă. Zile întregi de documentații, de intabulări, de acte, absolut tot ce trebuia pentru ca acest proiect de peste 100 milioane de euro să se concretizeze. Locuitorii erau și ei intrigați. O astfel de industrie, huburi IT, de stocare cloud, Inteligență artificială, cel mai mare hub de acest tip din Sud -Estul Europei, la Făurești?

Da. Nu, nu e vis, nu a fost o utopie. Aproape un an s-a lucrat la acte, la documentații, la avize, autorizații, într-un parteneriat de excepție între Primăria Făurești și compania respectivă. O companie care pur și simplu și-a mutat sediul social în localitate. O cooperare perfectă care azi începe să prindă contur.

”Nu pot eu oferi mai multe detalii despre investiție propriu zis. Asta o vor face cu siguranță antreprenorii. Noi am fost aici receptivi și am oferit tot suportul nostru, echipa de la primărie care să ofere ce depinde de noi. Este o investiție pe termen lung care categoric, de ce să mint, oferă niște avantaje colosale pentru localitate noastră și pentru întreg județul Vâlcea. Ce să spun, seriozitate, deschidere, stat peste program, tot ce trebuie să facă o instituție pentru binele comunității și pentru a se concretiza totul într-un rezultat bun. E un bun început, compania are planuri mari cu efecte sau beneficii înzecite pentru toată comunitatea. Nu le menționăm acum, ci pe parcurs. Mai sunt și alte investiții private fie în derulare aici, fie unele care deja se anunță. Vom face ce trebuie, adică, instuția noastră și oamenii din primărie vor fi pregătiți la orice solicitare să răspundă și să ajute”, spune primarul Marius Irimia.

În centrul localității se pregătesc deja lucrările pentru prima hală, primul hub, au fost aduse generatoarele și coolerele. Urmează pe parcurs și alte etape care definesc investiția de la Făurești, cea mai mare din județul Vâlcea, din ultimii 30 de ani, una din cele mai mari din Oltenia și de o importanță uriașă pentru România. La finalul căreia, județul nostru va fi unul dintre județele  cu o industrieIT din țară, cu un PIB considerabil. O nouă perspectivă de dezvoltare nu doar pentru Făurești, ci pentru toată zona de sud a Vâlcii. O zonă care era văduvită de astfel de investiții mari.

Făureștiul este un model de administrație, de seriozitate și care are toate șansele de a deveni un model economic pentru Vâlcea.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *