În comuna Fârtățești funcționează două platforme pentru gunoiul de grajd

Deja în județul Vâlcea, platformele pentru gunoi de grajd devin o realitatea, Lungești Galicea, Fârtățești sunt comunele unde deja există și sunt funcționale astfel de complexe, urmează în cel mai scurt timp la Slatioara să avem o altă platformă finalizată.

În cadrul proiectului ,,Controlul integrat al poluarii cu nutrienț”, început în urmă cu doi ani, comuna Fârtățești beneficiază de  două platforme comunale de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd.

Proiectul inițiat în anul 2018 presupune construirea a două platforme de depozitate a gunoiului de grajd, unul în satul Cățetu, în partea de nord-vest a comunei și unul în satul Rusănești, în partea de sud-est.

”Depozitarea gunoiului de grajd trebuie să respecte un set de reguli stabilite de specialiști și aprobate de către autorități. În scopul protecţiei tuturor resurselor de apă împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole, conform Codului de bune practici agricole, fermierii au următoarele obligaţii: Să dispună de capacităţi de depozitare a gunoiului de grajd fără defecte structurale, a căror mărime trebuie să depăşească necesarul de stocare a gunoiului de grajd, ţinând seama de perioada cea mai lungă de interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor organice pe terenul agricol”, spune primarul Nicolae Voicescu.

”Cunoaștem dificultățile pe care le au micii fermieri și gospodarii care cresc animale în curțile lor, legate de asigurarea condițiilor minime de gospodărire a bălegarului. Mai exact de stocarea acestuia pe platforme care să nu permită ca scurgerile să se infiltreze în apa freatică și, de acolo, direct în fântânile din comună. Investiția pe care o facem în această platformă comunală îi scutește pe fermieri de a cheltui bani cu propriile lor capacități de depozitare. Pentru cei care sunt înscriși la APIA și AFIR, predarea gunoiului de grajd la platforma comunală îi ajută să demonstreze faptul că sunt conformi în ceea ce privește cerințele celor două instituții privind stocarea gunoiului de grajd”, mai spune Voicescu

Funcționarea unei platforme de depozitare a gunoiului de grajd este asigurată prin executarea mai multor operații: colectarea gunoiului de grajd din gospodării şi ferme, transportul la platforma de depozitare a gunoiului de grajd construită la nivelul comunității, descărcarea gunoiului de grajd la platforma de depozitare a gunoiului de grajd construită la nivelul comunității, manipularea gunoiului de grajd la platforma de depozitare a gunoiului de grajd, gestionarea gunoiului de grajd pentru a stimula descompunerea şi producerea compostului, precum și împrăștierea pe teren a materialului compostat.

Investiția se desfășoară pe o suprafață de circa 2500 mp.

Pe de altă parte, dacă nu este depozitat și utilizat așa cum se cuvine, este un factor foarte periculos de poluare a apelor, atât de suprafață, cât și a celor din pânza freatică. În sfârșit, gunoiul de grajd este și o resursă importantă pentru agricultori. Este o materie ce aduce o contribuție deosebit de importantă la refacerea stratului de humus, ceea ce îngrășămintele chimice nu pot face! Dar, cel mai bine, să luăm toate aceste aspecte pe rând.

O platformă de stocare a gunoiului de grajd este, de fapt, o instalație destul de simplă. Ea constă, în primul rând, dintr-o bază realizată din materiale etanșe sau bine etanșate, precum un strat gros de argilă sau beton, care să împiedice infiltrarea efluenților proveniți din gunoi în pământ. Apoi, pe laterale trebuie să aibă pereți care să asigure susținerea stratului de gunoi. Pereții vor fi construiți astfel încât să nu permită scurgerea mustului în afară.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *