Frumosul târg de două veacuri de la Zătreni păstrează același farmec, în lunca Oltețului
Frumos centru burghez de pe Valea Olteţului, Zătreniul a fost o adevărată capitală regională a Vâlcii de sud-vest, localitate care a dat nume mari politicului, istoriei, medicinii…
Zătreniul a însemnat, de altfel, şi primele şcoli din judeţ, fiind un pionier al învăţământului vâlcean.
Și tot la Zătreni, de aproape două secole, se întâmplă de Înălțare, un mare târg pe Olteț. Târg în care se întâlneau comercianții de la sud cu cei de la munte, crescătorii de animale, cei cu legume, meșteșugarii.
”Era un târg mare care aduna aici toată lunca Oltețului, localitățile din Oltenia de câmpie cu cei de la munte. Se întâlneau cei care făceau unelte, cei care avea alte obiective de uz casnic. Erau și crescătorii de animale. Prilej de socializare. Și de bucurie pentru cei mici. Tradițiile se păstrează și asta pentru noi este o mare bucurie”, spune primarul Constantin Lițoiu.
În prezent, Administrația locală din comuna Zătreni a reușit datorită multiplelor proiecte accesate în acest an să ridice cu mult standardul de viață și confortul comunității. Astfel, locuitorii celor 14 sate, au apă, canal, asfalt, internet, iluminat public, iar anul viitor se va extinde și rețeaua de gaze naturale.
Primăria a obținut finanțare pentru clădirea unui noi dispensar, fonduri pentru a finaliza rețeaua de drumuri din localitate dar și pentru reabilitarea sediului administrativ.
Cu peste 2000 de locuitori, localitatea este una pe care am putea-o denumi drept în curs de dezvoltare, cifrele estimate pentru anul 2023 s-au ridicat la 889 mii lei față de 504 mii lei per localitate, anul trecut, sumă pe care Constantin Lițoiu susține că o datorează unei bune colectări financiare și o stimulare a investițiilor în zonă.
”Dacă vom reuși cu rețeaua de gaze, sunt convins că aici se va investi. Că vor fi oameni de afaceri care vor găsi oportunități de a dezvolta aici o mică industrie, că poate fi o renaștere economică a localității. Suntem între două orașe și axa economică depinde foarte mult de cum evoluează acestea. Avem e drept o istorie frumoasă, am avut un trecut economic și spun că perspectivele sunt bune. Noi ca instituție am făcut tot ce se poate în a asfalta drumuri, în a aduce utilități, apă, canal, adică să avem eșafodajul necesar pentru o economie care să meargă. Avem proiecte prin care interconectăm localitatea cu cele din zonă. Ne-am dori ca drumul național care traversează comuna să fie reabilitat. Există uin interes pentru zootehnie, pentru pomicultură, așadar sunt premise de dezvoltare” susține primarul Constantin Lițoiu.