Florinel Constantinescu: Viitorul aparține clar turismului balnear
Turismul de tratament este o forma specifica a turismului de odihna care a luat o mare amploare nu atat ca urmare a dorintei de a preveni anumite imbolnaviri, cat mai ales cresterii surmenajului si a bolilor profesionale determinate de ritmul vietii moderne.
Potrivit primarului din Călimănești, Florinel Constantinescu, acest turism este legat mai mult de anumite statiuni cunoscute pentru proprietatile lor terapeutice, pentru apele minerale, termale, pentru namoluri, mofete, etc. situate intr-un climat blând.
”Este si motivul pentru care el reprezinta una dintre formele de circulatie turistica cele mai constante, cu o clientela relativ stabila, care contribuie la ridicarea coeficientilor de utilizare a capacitatii de cazare si la realizare a unor incasari medii sporite pe zi / turist. In perspectiva anilor ce vor veni, aceasta forma de turism va lua o amploare si mai mare, constituind una dintre sursele cele mai mari de venituri, mai ales pentru tara noastra, unul dintre statele cele mai bogate in resurse balneoclimaterice din Europa. Principalii factori naturali de cura care contribue la dezvoltarea turismului balnear sunt: climatul, apele minerale, cu proprietati terapeutice”, spune Constantinescu.
Inca din antichitate, tratamentele balneare au ocupat un loc de seama in arsenalul terapeutic atat al medicinelor „savante”, cat si a celor traditionale.
Scurgerea vremurilor si progresul tehnologic din domeniul stiintelor medicale nu au reusit sa diminueze insemnatatea balneoterapiei. Chiar acest mod de tratament s-a perfectionat, s-a nuantat cu indicatii si contraindicatii precise, s-a imbogatit cu proceduri noi si si-a castigat o fundamentare stiintifica.
Turismul balnear reprezinta un sector major in cadrul industriei turistice a județului Vâlcea și al României, datorita particularitatilor sale specifice. Este cunoscut ca aproape o treime din apele termale si minerale de care beneficiaza Europa este concentrata in Romania, iar efectele acestora pentru sanatate au fost atestate de-a lungul secolelor.
Turismul balnear în stațiunea Băile Călimănești poate fi considerat un turism social. Turistii care se adreseaza statiunilor pentru a petrece acolo mai multe zile, cu sau fara recomandare medicala, cu sau fara asigurare de sanatate, nu vor sa fie considerati bolnavi pentru ca nici nu sunt. Din punctul de vedere al organizatorului de turism, turismul balnear nu se adreseaza persoanelor bolnave, ci numai turistilor, inclusiv acelora care vin in mod declarat si organizat in statiuni pentru a-si ingrijii si ameliora sanatatea, dar care nu sunt bolnavi, chiar daca isi recuperarea anumite functiuni organice afectate de stari anterioare de boala sau traumatisme.
De aici rezulta rolul curativ si profilactic al turismului balnear. Principalii factori de cura prin care turismul balnear contribuie la ameliorarea starii de sanatate a persoanelor venite la tratament sunt: climatul, apele minerale, apele geotermale.
Rolul profilactic al curelor balneare este bine cunoscut prin cresterea rezistentei generale a organismului dupa tratament.
Statisticile au evidentiat faptul ca membrii populatiei active care au efectuat cure balneare in timpul concediilor de odihna pe o perioada de mai multi am, au inregistrat posterior un numar redus de zile de incapacitate de munca, cu un numar redus de consultatii medicale.