Primarul comunei Tomșani, Nicolae Andrei spune că va trece pragul de 1 milion de lei venituri proprii în acest an, mai ales după ce mai mulți investitori privați și-au anunțat intențiile de a dezvolta aici afaceri.
În 2023, Tomșani a atins pragul de 700 mii venituri propriii în creștere față de cei 400 mii lei de anul trecut. Cu cei aproximativ 3.500 locuitori, comuna vâlceană, denumită drept capitală a mierii, este cunoscută de secole drept, zona cu cei mai mulți apicultori din țară.
Mierea de la Tomșani se vindea în secolul XIX în târgurile din Veneția, Trieste și Milano iar ceara de aici, era direct achiziționată de Vatican.
Așadar cu o istorie economică în spate, Tomșaniul din prezent se dezvoltă pe două paliere principale, rezidențial și economic. Aici există locuințe noi, comuna beneficiind de o infrastructură optimă și standarde de viață căutate de cei care vor o casă la țară.
” Avem terenuri și așteptăm pe cei care vor să dezvolte aici afaceri, industrie, servicii, agro-industrie. Așa cum avem deja primul parc fotovoltaic privat în zonă. În acest an se implementează marile proiecte pe progame naționale și guvernamentale. Mă refer la programaul de asfaltare drumuri, la proiectele de reabilitarea școli. Dar asta este partea noastră, a administrației și nu e suficient. Pentru ca o localitate să dea înainte să asigure un nivel de trai, un buget consistent, locuri de muncă, așa cum am precizat, este nevoie de investitori privați. Care fie să facă o pensiune, fie o mică făbricuță, o fermă bio, orice afacere care să genereze plusvaloare. Suntem aproape de Horezu și asta spun eu că este un avantaj. În acest sens, am demarat o amplă operațiune de intabulare și cadastrare a terenurilor pe care le deține primăria. Pentru a avea pământ de oferit, fie prin concesiune, prin închiriere”, spune Andrei.
Primarul Nicolae Adrei lucrează în prezent la două mari proiecte extrem de vitale pentru comuna Tomșani – asfaltarea drumurilor și înființarea rețelei de gaze, ambele utilități primind finanțare de la guvern prin Programul Anghel Saligny.
”Treptat așezăm lucrurile pe făgașul normal, oferind un plus de confort și transformând comuna noastră într-una atractivă pentru investiții. Prin modernizarea infrastructurii de drumuri, prin realizarea rețelei de gaze naturale se va stopa hemoragia demografică și vom trece în etapa a doua de consolidare a localității noastre drept una în care să se mute oamenii, să apară dezvoltatorii de afaceri”, spune Nicolae Andrei.
În acest an se vor asfalta din bugetul local alte 4 drumuri mari care fac legătură între sate, se va reabilita Școala din Foleștii de Sus și se vor monta mai multe stații electrice de încărcare. La care se va adăuga și un microbuz electric școlar.