Stoilești, comoara dintre dealurile și pădurile de est ale Vâlcii, prea puțin descoperită

Vâlcea este unică, este o poveste a naşterii româneşti, a devenirii noastre, a supravieţuirii de limbă, de spirit, de frumos… Pentru că doar prin inima noastră pulsând între ape şi păduri, într-o Românie a portativului istoriei, un cântec al satului de vis, colţ de Eden, am reuşit să existăm aici mai mult de 2.000 de ani.
În Vâlcea noastră, moştenită de la ăi bătrâni, care, la rândul lor, au primit-o în dar de la ăi bătrâni ai lor şi tot aşa, sunt locuri unde parcă doar sfinţii scriu poezii, desenează primăveri, sunt picături de pământ neştiute de om, dar uriaşe ca trăire, unde nopţile aruncă aurul stelelor în poieni.
Un astfel de loc este Stoilești, de departe una din cele mai frumoase localități de la marginea județului, o comuna precum o mare împietrită în păduri, cu dealuri molcome, așezate precum valurile acestei ape, de unde toamna privește diminețile cu ochii brumei, la prânz cu un soare zgribulit și serile cu arome de frunze pictate.
Am fost la pas prin Stoilești și vă spun că un calm și o relaxare cum regăsești în această comună de români frumoși, nu găsești în alte ținuturi. Duipă fiecare deal cu pădure, dai de un sat. Satele caselor cu poteci, din inima pădurilor Stoileştiului. Izvoru Rece şi

Stoileștiul este un legământ sacru al boierilor valahi, loc unde fiecare pârâu descrie un sat, unde parcă ne confruntăm cu un portativ, fiecare gamă ajunge să ne propună mereu fie o pădure, fie o biserică de lemn, fie altceva… De la Obogeni şi până departe, spre Bulagei, Urşi sau Stoileşti, toată comuna este un frumos continuu de geografie, de timp, de universalitate.

„Cea mai importantă ramură economică rămâne industria extractivă, dar nu putem să nu ne gândim la potenţialul pomicol al acestui areal. Viitorul va aparţine investiţiilor în industria agricolă. Și nu numai. Se doresc investiții în energie verde, în agro zootehnie.  Pentru că aceasta este, de fapt, istoria Stoileştiului. Cele mai roditoare pământuri sunt aici. Şi mai avem un avantaj. Relativa apropiere de Râmnicu Vâlcea şi de Drăgăşani conferă un avantaj pentru localitate”, spune Florin Ionescu, primarul din Stoileşti.

Un set de noi investiții urmează să fie implementate în 2025 – Centrul Cultural Baia, școli, drumuri, extinderi de utilități, toate converg spre a consolida această frumoasă localitate drept una dintre mai atractive destinații din zona de est a județului Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *