Dacă nu ar fi existat Costeștiul, cultura română și patrimoniul românesc ar fi fost mai sărace un pic
Comuna vâlceană Costești este o localitate unică în Vâlcea și este una din cele 10 localități rurale din România care definesc spiritualitatea și zestrea culturală a țării noastre.
Fără Academia de la Bistrița, fără Arnota, fără Peri, fără Grămești, fără geografia absolut un dar divin, Vâlcea nu ar fi fost poate cel mai complet și mai frumos din țară. Toată această zestre a Costeștiului poate genera aici un turism de excepție.
”Asta fără îndoială. Pot spune că în ultimii ani a exista un interes în creștere pentru comuna noastră. Structurile de cazare au început să apară. Chiar în acest an, avem o nouă astfel de investiție, care valorficiă potențialul turistic al vârfului Stogu, fiind vorba de un Glamping. Și fără îndoială că odată cu finalizarea sectorului de drum spre Bărbătești, intențiile unor oameni de afaceri se vor concretiza pe acest palier al turismului. Eu consider că investițiile noastre, mai ales în infrastructura de drumuri a oferit un suport esențial zonei turistice” spune primarul Toma Peștreanu.
De altfel, toate acestea s-au văzut în numărul de turiști care au fost prezenție în cele trei luni de vară în Costești, aceștia alegând Cheile Bistriței, Cheile Costeștiului, Mănăstirile Bistrița și Arnota, Muzeul Trovanților, comuna fiind un important pol geografic pentru cei care au au făcut drumeții în Parcul Național Buila – Vânturarița.
Poate și de aceea, comuna se înscrie pe drumul spre atestare drept stațiune turistică, la peste 100 de ani, de când, pe vremea Regelui Carol I, se dorea acest aspect, familia regală a României având legături de suflet cu această localitate.
”În afara pensiunilor care sunt aici, am discutat și cu mulți proprietari din comună care doresc să facă un turism tradițional, să-și transforme locuințele în case primitoare pentru cei care doresc să petreacă un sejur de neuitat în zone cu adevărat bogate în tradiție. Noi mai avem de finalizat drumul spre Romani, drumul care închide inelul Stogu și vom extinde apa cu 18 km. Și nu în ultimul rând vom căuta accesarea programelor verzi, vom vedea din PNRR, unde ne încadrăm”, conchide primarul Peștereanu.