Cum a reuşit o alunecare de terene să bulverseze complet industria vâlceană

O alunecare de teren ce a avut loc în luna mai 2019 la cariera Alunu a bulversat toată activitatea economică la platforma industrială Govora.

Conform unui document semnat de ministrul de Interne, Marcel Vela, evenimentul produs în data de 23 mai (când a fost distrus excavatorul T1) a avut drept consecință diminuarea cantităților de cărbune disponibile din carierele Alunu și Berbești, exploatate de CET Govora cu circa 50%, cu efecte imediate în ceea ce privește scăderea cantității de abur industrial furnizat partenerilor economici, respectiv creșterea costurilor de producție a aburului industrial și a energiei electrice produsă în sistem de cogenerare. CET Govora este singurul furnizor de abur al combinatului CIECH Soda România, abur care, alături de calcar, este principala materie primă pentru produsele sodice realizate pe această platformă industrială. Astfel, diminuarea cantităților de cărbune din bazinul minier Berbești-Alunu, împreună cu scăderea cantității de abur industrial furnizat partenerilor comerciali de către CET Govora, precum și creșterea costului de producție a acestei materii prime, se răsfrâng la nivelul platformei chimice și prin afectarea întregii populații racordată la sistemul centralizat de termoficare urbană și a activității agenților economici racordați la același sistem, efefctele mergând până la suspendarea unor activități economice productive și disponibilizarea unui număr mare de angajați.

În iunie 2019 CET Govora, deținută de autoritățile din Vâlcea, a denunțat unilateral contractul pentru furnizarea aburului industrial, pe care îl semnase cu CIECH, companie cu acționariat polonez, la 1 aprilie 2019. Contractul trebuia să fie valabil până la sfârșitul anului 2020, iar CIECH deja agrease să plătească certificatele CO2. Conform noului contract propus de CET, începând cu 18 septembrie 2019, prețul aburului urma să crească cu 135% comparativ cu anul trecut. În ciuda încercărilor de a ajunge la un consens, prețul aburului a rămas în continuare unul mai mult decât dublu față de 2018. Ponderea aburului în cheltuielile totale de exploatare a crescut constant, de la 34% (în 2018), la 44% (în primul semestru din 2019) și urma să depășească 50% după 18 septembrie.

Miercuri, 18 septembrie, CIECH Soda România a decis intrarea în faza de stand-by la unitatea sa din Râmnicu Vâlcea, după ce alimentarea cu abur industrial a fabricii a fost suspendată în urma denunțării unilaterale a contractului de către unicul său furnizor, CET Govora. Peste jumătate dintre cei 637 angajați ai fabricii au semnat deja oferta pentru plecarea voluntară, care rămâne deschisă. O parte din personal va fi păstrată pentru a asigura mentenanța instalațiilor, astfel încât producția să poată fi reluată imediat și în siguranță, dacă este găsită o soluție, în timp ce o parte dintre angajați vor avea posibilitatea unei relocări în alte unități ale grupului.

Compania CIECH, al doilea producător european de sodă calcinată și unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, asigură că deocamdată nu a luat decizia de a se retrage din țară și că analizează toate opțiunile. Una dintre soluțiile posibile este un proiect pentru o centrală nouă, eficientă, la care ar putea contribui toți partenerii de la nivel local, precum Consiliul Județean Vâlcea sau Chimcomplex, compania care a preluat activele de bază de la fostul Oltchim Rm. Vâlcea.

Documentul semnat de Marcel Vela arată și care sunt soluțiile pentru deblocarea situației de la Govora. Soluțiile pe termen scurt, identificate de către factorii responsabili de la nivel județean pentru depășirea acestei situații deosebite din punct de vedere economico-social, constau în respectarea graficului de livrare cărbune, pe CFR, de la Complexul Energetic Oltenia – cariera Husnicioara la nivelul contractului actual existent (175.000 tone – până la această dată fiind livrată cantitatea de 70.000 de tone), precum și posibilității achiziționării de către CET Govora a unei cantități suplimentare de minimul 200.000 tone, în vederea depășirii vârfului de consum pentru perioada de iarnă 2019-2020. De asemenea, se are în vedere obținerea acordului Societății de Administrare a Activelor Financiare în vederea încheierii unei tranzacții judiciare având ca obiect desființarea/demolarea pilonului Cornățel din perimetrul minier Olteț, extinderea și dezvoltarea perimetrului de exploatare a cărbunelui fiind îngreunată de existența acestor piloni. În plus, există posibilitatea acordării unui ajutor financiar în sumă de 100 milioane de lei, în vederea cumpărării unui număr de 900 mii de certificate EUA, în vederea conformării CET Govora la schema EU-ETS (comercializare a certificatelor de emisii). Pe termen lung, o soluție considerată de cei implicați viabilă o reprezintă construirea unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență pe gaz metan, astfel încât toți consumatorii de pe această platformă industrială să fie alimentați din această centrală.

Compania CIEH Soda este pregătită pentru orice soluţie în ceea ce priveşte fabrica de sodă de la Vâlcea, varianta cea mai bună fiind realizarea unui joint-venture, împreună cu Consiliul Judeţean şi Chimcomplex, pentru construirea unei noi surse de energie, a declarat, Witold Urbanowski, CEO CIECH Soda România. „Suntem pregătiţi pentru orice soluţie. Azi tot este încă posibil. Putem opri pentru un moment. O să discut şi cu firma mamă. Raportăm fiecare eveniment şi suntem pregătiţi şi…şi. Am muncit mult şi pentru pregătire de continuare şi pentru pregătire de eventuală oprire. O să o ţinem oprită cel mai scurt timp posibil, dar ştiţi cât durează până la construirea unei surse de energie nouă. Pot fi câţiva ani buni.(…) Cea mai preferată (soluţie – n. r.) de către noi este împreună cu toţi, pentru că Vâlcea are nevoie de o sursă de energie nouă şi noi vrem să fim parte de joint-venture: proprietarul de termoficare ca sursă e Consiliul judeţean, într-un fel, dar şi oraşul e parte firească de joint-venture, şi Chimcomplex, care are nevoie de abur pentru producţia sa. Cealaltă variantă ar fi să construim noi o unitate mai mică. Fiecare fabrică de sodă are sursa de energie proprie. Soluţia cea mai bună ar fi un joint-venture. Împărţim şi profiturile şi riscurile”, a explicat Urbanowski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *