Construcţia unui drum pitoresc, care taie pădurea de mijloc a Vâlcii prin ţinutul haiducilor, începe miercuri

Miercuri se dă startul unui drum de poveste, un drum nou, lung de 8 km care va străbate pădurile Pesceana, Cărămizi şi Cotoşmanu, unind două localităţi despărţite în prezent de 30 de kilometri.
Vorbim de un drum care va traversa 3 ape – Pesceana, Negraia şi Olteanca, va urca prin serpentine spre ultima pădure de fag a judeţului, pe linia mediană a judeţului. Este un drum care leagă localitatea Roeşti de Pescceana şi va scurta distanţele dintre Lunca Oltului (DN 64) şi Vâlcea de Mijloc (DN 65C). Un drum aşteptat de zeci de ani să se realizeze.
Culmea împădurită a pădurii Cotoşmanu – Cărămizi – Pesceana este cunoscută din timpuri străvechi, cercetări arheologice vorbesc de prezenţa a chiar două cetăţi dacice, cetăţi care străjuiau cărările comerciale de pe Valea Cernei şi Valea Pescenei. Ulterior în Evul Mediu aici au activat cele mai mari cete de răzvrătiţi – haiducii lui Coman, Irimie, Dragu şi Cotoşman, cete care atacau caravanele negustoreşti care venea dinspre drumurile Craiovei sau Drăgăşaniilor spre Râmnicu Vâlcea.
Aici rar se încumetau poterele să ajungă. Pentru că nu aveau nicio şansă de a supravieţui. Vorbim de Sherwwod-ul Vâlcii.
Tot aici stau mărturie legendele cu izvorul Pescenei care s-a format, după ce un bou a lovit cu copita o stâncă, stânca se află şi prezent la marginea pădurii Higi. De altfel, este singurul pârău car iese de sub o piatră şi trece apei prin rădăcina unui fag.
Drumul Haiducilor, finanţat prin PNDL 2 care va intra în execuţie porneşte din satul Roeşti dar al comunei Pesceana trece prin Negraia, traversează pârâul cu acelaşi nume şi apo se aruncă pentru 5 kilometri în pădurile din zona mediană a Vâlcii, pentru a cobori în staul Olteanca al comueni Roeşti.
Locurile panoramatice sunt mai multe. Cel puţin 3 puncte, unde tabloul prezentat satele care coboară pe fir de ape spre sud conferă o imagine de vis.
Acest drum este unul nou şi va facilitat schimburile comerciale, participările localnicilor la târgurile din localităţile vecine, atât cele săptămânale cât şi cele anuale. Facilitează totodată accesul spre exploataţiile forestiere, proprietate privată ale localnicilor din cele 2 comune.
Şi de ce nu? Poate dezvolta un germene agro-turistic, având în vedere zona absolut unică prin istorie, culori, relief al ultimilor păduri de fag din Vâlcea.
Liviu POPESCU