Complex turistic gigant de 8 milioane de euro în Dăeştii Vâlcii, unic în Oltenia
Într-o superbă pădure de fag care mărgineşte Oltul la est, se ramifică o şosea care cutreieră, poate, de departe, prima poveste a codrilor vienezi de Vâlcea. Feeria toamnei, drumul iniţierii, se curbează, ca într-o axă a nemuririi, în zona Lacuri – Laz din Dăeşti.
Prea puţină lume ştia, până acum, faptul că cerul şi pământul s-au împreunat într-o sălbatică horă de frumos la Dăeşti, deasupra Oltului, la peste 800 de metri altitudine. Aici începe regatul tirolez sau aici se termină lumea, aşa cum o ştim noi, şi, dincolo, apare eternul, inegalabilul destin al împlinirii turistice.
Din dreptul Primăriei Dăeşti urci pe deal, treci de biserica monument şi o iei pieptiş, mărginit la stânga şi dreapta de povestea lui noiembrie, despuiat de frunzele galbene şi aruncat, precum un amant nordic, într-o desfătată şi nebunatecă toamnă de final.
Ajungem în zona Lacuri, aici se creionează noua zonă turistică a judeţului, Dăeştiul Olimpian, primele pensiuni, primii îndrăzneţi care au ales, precum zeii, să aducă oaza de turism în locul unde cerul se umple de pământ, iar pământul sărută sălbatec, printre ramurile fagilor, cerul.
De aici, purtând coama dealului care adulmecă Oltul de sus, se aşterne aleea Raiului Turistic, nebănuit, neştiut, dar adorat într-o liturghie a destinului. Drumul coboară şi urcă, un asfalt tânăr care mângâie, în puncte cardinale, merii şi măceşii, câte un brad răzvrătit, câte un pârâu care fuge la întâlnirea de noapte cu râul cel mare.
Minunea apare în zona Laz. Unul din cele mai frumoase complexe de agrement din România este pe drumul de naştere. Un complex, care se ridică la cel puţin 8 milioane de euro, stă în braţele pădurilor de fagi.
Ce va fi aici? O clădire impunătoare de patru etaje, care va include un hotel impecabil, săli de conferinţă, multe restaurante, o piscină. Un centru de afaceri şi relaxare, unic în această parte de ţară, sub cerul nopţii din Valea Oltului. Clădirea este situată în mijlocul unui ranch imens, care are parcuri, care va avea piscine în aer liber, terenuri de tenis, de fotbal.
Totul va fi amenajat elegant, artistocratic, astfel încât cei care vor veni aici se vor simţi răsfăţaţi de Dumnezeu, dar şi de om. Pentru că surprizele nu se opresc aici, complexul are deja o podgorie de viţă nobilă, o cramă, ferme de animale, sere unde toate legumele vor fi ecologice. O investiţie făcută cu drag, fiecare centimetru al acestui loc este aranjat cu migală.
Drumul de coborâre de la Complex, până jos spre Dăeşti, traversează dealurile Oltului, în serpentine, noaptea luminile oraşului sunt stele proiectate pe pământ, este o binecuvântare şi un spleen al vieţii.
Cu acest complex turistic, Dăeştiul devine o destinaţie de excelenţă a turismului naţional, urcă în constelaţia căutată de cei care vor atât relaxare, cât şi un loc ideal pentru a combina afacerile cu plăcutul.
„Este zona turistică a Dăeştiului, o punte între Râmnicu Vâlcea şi Călimăneşti, acest judeţ are cel mai mare potenţial turistic al României, dar care nu a fost exploatat până în prezent. Următorii ani vor fi decisivi pentru Vâlcea, rata de dezvoltare va merge pe o progresie geometrică, am putea să spunem”, afirmă George Popolan, edilul din Dăeşti.
Şi mai e ceva, varianta 4 a autostrăzii Sibiu – Piteşti, pentru care tot judeţul se luptă la această oră, trece la doar 300 de metri de acest complex… Ce ar însemna asta pentru turismul din Vâlcea, turismul din România? Răspuns: Turism european.
Mihai IONESCU