Centru Civic demn de stațiune montană, aflat în execuție la Costești

Pentru cei care doresc o drumeție de o zi, le recomandăm să meargă pe Valea Bistriţei. Prin Costești, localitatea cu un munte în centru și cu două râuri care vin paralel, râuri care formează chei la intare şi un frumos colier la ieşire, când confluează.

Costeştiul care vine pe partea de răsărit a comunei, sparge munţii prin chei şi apoi se destinde prin Pietreni până la ieşire, alegând să creioneze un sat superb, cu multe case vechi şi noi. Aici, avem strada Băniei, numită astfel pentru că doljenii au ales să se mute aici.

Râul lasă în urmă schituri, biserici de lemn, are Stogul pe stânga, muntele din mijlocul localităţii şi la ieşire din comună face un pandantiv cu celălalt râu, Bistriţa. Cel de-al doilea râu, care curge la apus, vine din chei şi la fel, desenează o superbă zonă cu schituri, mănăstiri, biserici, creează un pastel prin pădurile de mojdreni, are Stogul pe dreapta şi apoi închide portativul Costeşţiului

Pe aceste două ape şi de jur împrejurul Stogului, comuna Costeşti, staţiune regală, patrimoniul naţional s-a construit. Este un autentic letopiseţ scris parcă la Mănăstirea Minunilor, unde a fost prima Academie Ecleziastă înfiinţată (Bistriţa Sfântă)

Este o localitate muzeu în care ai ce vedea, de la trovanți, la muzee de sculptură, biserici de lemn, schituri și mănăstirile de elită ale României, o frumoasă meteoră voievodală, chei și peșteri, biserici rupestre, un adevărat patrimoniu într-o singură localitate, veche stațiune regală, din vremea lui Carol I

În aceste zile se lucrează din plin la centru civic al Costeștiului, un spațiu de promenadă, spune edilul Toma Peștereanu, care va înnobila cocheta localitate de sub munte.

Alei de promenadă, iliminat stradal deosebit, șanțuri dalate, mobilier urban, drumurile care formează arcul central vor fi la rândul lor reabilitate, totul urmând să asigure eleganța urbană a unei stațiuni în devenire. Pentru că la Costești în această vară numărul turiștilor a fost din nou unul crescut, semn că localitatea a intrat în circuituil celor care vor să descopere România la esență.

”Toată lumea a auzit de Cheile Bistreței și de mănăstirile Bistrița și Arnota. Am întâlnit oameni din Maramureș, din Bihor, din Tulcea și Constanța care au declarat că este a treia oara când vin aici, le place zona foarte mult. Au descoperit Vâlcea și spun că ceea ce văd este unic. Avem multe alte proiecte pentru anii următori aici, așteptăm cât mai mulți investitori în turism, pentru a atunge criteriile de atestare drept stațiune turistică”, conchide primarul din Costești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *