Cascada din Mălaia Vâlcii ar putea fi declarată cea mai înaltă din România
Primarul Sergiu Bogdan a declarat că a vorbit cu reprezentanții Serviciului Județean Salvamont și Salvaspeo, precum și cu mai multe organizații nonguvernamentale, însă nu știe cu exactitate ce instituție ar putea să certifice acest aspect.
„Am vorbit cu cei de la Salvamont și cu mai multe ONG-uri din domeniul protecţiei mediului. Va trebui să vină aici specialiști care să certifice sau nu dacă această cascadă este mai înaltă decât Cascada Cailor. Există opinii care converg în această direcție, dar nu ne hazardăm în a da noi verdictul. Normal că ne-ar bucura acest aspect, ar întregi lista de obiective turistice ale localității Mălaia, alături de satul de vacanță Ciungetu, bisericile de lemn, traseele montane”, a declarat edilul din Mălaia.
Cascada lui Ciucă a fost descoperită din întâmplare, în urmă cu câteva luni, într-un teren sălbatic din Munții Lotrului, în zonă neexistând niciun traseu turistic.
„Aceasta era cunoscută drept apa spânzurată a lui Ciucă, localnicii și majoritatea ciobanilor știau de ea. Are aproximativ 80 de metri și, deși Cascada Cailor este mai înaltă, din câte știm, cea din urmă este formată din etaje, în timp ce cascada vâlceană are o cădere directă, fără etaje. Evident, trebuie mai multe lucruri analizate pentru a fi catalogată drept cea mai înaltă cascadă din România”, a declarat șeful Serviciului Salvamont și Salvaspeo Vâlcea, Mircea Lera.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea au declarat că vor prelua iniţiativa pentru ca această cascadă să fie declarată în topul cascadelor din România.
Cascada lui Ciucă, înaltă de 80 de metri, se află pe Valea Bucureasca, la aproximativ 2 kilometri de drumul național 7A, pe o potecă de munte, într-o zonă sălbatică a Munților Lotrului.
În ceea ce priveşte concurenţa, Cascada Cailor este situată în apropiere de stațiunea turistică Borşa, în partea de NE a Munților Rodnei. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros, numit ˝Podul Cailor˝, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din România. Se află la altitudinea de 1300 m, iar căderea de apă este de 90 metri. Cascada este accesibilă din mai multe direcții, dinspre Borșa-Complex cu telescaunul, sau pe jos, sau dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei.
Numai că cei 90 de metri ai Cascadei Cailor nu sunt verticali, ci în etaje, cel mai mare etaj având 18 metri, spre deosebire de Cascada din Mălaia, care are o cădere verticală de 80 de metri.
Descoperita de cine? Cascada apare pe harta turistica a Muntilor Capatanii publicata in anul 2012 (autor Gh. Ploaie). Aici gasiti o fotografie facuta chiar de profesorul Ploaie in anul 2012: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=926046184139622&set=p.926046184139622&type=3&theater
Pe harta nu e trecut numele cascadei, dar se vede clar ca e situata pe Paraul Scorusu. De aici si numele dat de localnici: Cascada Scorusu.
Dupa cum puteti vedea accesand linkul de mai jos, ea apare si pe pagina de Facebook a unei pensiuni de pe Valea Bucureasa, intr-o fotografie datand de pe 13.04.2014:
https://www.facebook.com/1426523154281782/photos/a.1426625154271582.1073741830.1426523154281782/1427800200820744/
Toti turistii care sunt cazati la aceasta pensiune viziteaza Cascada Scorusu. Deci, asta cu descoperirea recenta nu tine. Alte informatii gasiti de asemenea aici: http://www.ecolotru.ro/cascada-scorusu.html
Oricare ar fi situatia, cascada era cunoscuta de foarte multa vreme de catre localnici. Faptul ca acum a „descoperit-o” Salvamont Valcea, e alta treaba. Daca vreti sa promovati un obiectiv turistic, promovati-l corect fara a denatura toponimia.
Acum asta e problema primarului, daca e sau nu cea mai mare cascada. Pana acum a stiut de cascada si nu a facut nimic, nu a pus nici macar o sageata in dreptul viaductului Bucureasa. Dupa ce au venit televiziunile si-a adus si el aminte ca are o cascada foarte frumoasa. Oricum ar sta lucrurile, indiferent daca e sau nu cea mai mare cascada (si sigur nu este!), Cascada Scorusu este o cascada splendida care merita vizitata.
Inainte de ploile torentiale din iulie 2014 exista pana la cascada un drum de exploatare, care a fost insa distrus, asa ca o mare parte din traseu se face in prezent pe cursul paraului.
Buna seara, noi informatii cu privire la cascada Scorusu… Traseul nu este marcat, este aproape impracticabil chiar si cu echipament adecvat, indrumari nu piteti lua decat de la localnici… Norocul meu si al fiicei mele a fost reprezentat de doi catei care au vrut sa ne conduca si sa ne arate la propriu drumul…. Nu incercati sa mergeti fara o buna schita facuta de localnici… Daca gasiti marcaj galben patratel acela este traseul corect…
Nu aveti semnal de la baza pana sus la cascada!!! La cascada aveti semnal, cel putin la Orange… Traseul este X-trem! Se merge cu masina din DN7A pe drum forestier aprox 2 km … Noi am parcurs traseul in 3:30 h dus-intors… Precizez ca fiica mea are 5ani jumatate… Mult succes si „ghete uscate”…