Câineniul are o singură destinație și un singur viitor – turismul
Cea mai nordică localitate a Vâlcii, a fost cândva pe jumătatea argeşană, pe jumătate vâlceană, cu totul în istorie sub imperiul austro-ungar, nucleu pastoral, refugiu pentru ardeleni, o combinaţie în prezent între Oltenia de sub Munte şi Transilvania.
Un crâmpei de Loviştea, zonă din care încep traseele turistice ale Făgăraşilor dinspre apus, unde Oltul cunoaşte poarta Vâlcii, unde vorba molcomă a localnicilor are acel “No”, preluat de peste munţi.
La Câineni pornesc drumurile care suie acolo pe creasta de unde apele se împart înspre sud şi spre nord, unde brazii cresc doar sus pe munte. Câineniul este o bijterie rurală, care pune titlul compunerii “Vâlcea, cel mai frumos judeţ din România”
Câineniul de sus, urmărind Valea Satului (s-a numit Valea Arsurii până-n 1945), prăvălită din muchiile Făgărașului și sortită să taie vatra în două: de-o parte daneșii, cei vechi, de cealaltă, mocanii, veneticii locului, scoborâți probabil tot din munți, ca apa ce le desparte inclusiv bisericile, două, ambele monumente istorice. Cobor – în timp ce ochii-mi joacă, în continuare, pe Calea Mare, drumul care făcea și face, prin Câineni, vechea vamă a Genunei, și Greblești, pe Boia, legătura cu nobila Curtea de Argeș.
În casele fumegânde ale unui decembrie cuminte sălăşuieşte un spirit românesc. O istorie plină care a auzit şi bombele din Marele Război, şi lâncierii cohortelor romane şi conflictele dintre semilună şi armata autriacă. O istorie care a trecut pe aici dar nu a zguduit fundaţia românească a primei comune loviştene de la nord spre sud. Pentru că aici avem biserici vechi de 200 de ani, construite peste fundaţiile altora de 400 de ani care la rândul lor au fost ridicat peste cele de lemn, vechi de când e lumea creştină a acestor locuri.
La Câineni a început a se face turism. De câţiva ani buni. Au apărut pensiuni, au fost delimitate trasee, au fost alese locuri, pe aici va trece şi autostrada, vreodată. Primăria doreşte să continue reabilitarea drumurilor care merg sus spre inima munţilor pentru a face cărare drumeţilor care vor să afle unde e Ţara Brazilor.
La Câineni confluează atât de aproape Munţii Făgăraşilor cu cei ai Parângului. Dar mai mult de atât, de aici curge Vâlcea Oltului.
”Cu siguranță viitorul acestei comune este turismul. Investițiile în turism, atât aici, cât și pe drumurile care urcă până sus pe creasta Făgărașului, pot face din Câineni o destinație turistică de excelenă. Țara Loviștei, nu că spun eu, spun alții, este una din cele mai frumoase zone ale României, din păcate, nu suficient cunoscută. Dar altfel vor sta lucrurile odată cu asfaltarea drumului național, cu realizarea autostrăzii. Mulți localnici vor să vină acasă și să dezvolte afaceri aici. Este o zonă de tranzit, o zonă circulată și acum, pe DN 7, dar și când va fi șoseaua de mare viteză. Cred că în următorii 8 ani, altfel vom vorbi despre Câineni și despre Loviștea. Bogăția naturii și a istoriei de aici va fi exploatată în beneficiul nostru, al oamenilor, al turismului”, spune primarul Ion Nicolae