Brezoi este locul de grație de unde începe transformarea Vâlcii în județ european
In urmă cu cinci ani nu ar fi crezut nimeni că Vâlcea poate fi pusă pe harta lumii. In asemenea mod. Că Vâlcea poate fi un loc unde se poate produce calitate. De asemenea anvergură încât să poți aduna mii de turiști la un loc. Turiști educați, turiști cu un IQ ridicat.
Sâmbătă seară am întâlnit medici, arhitecți, ingineri, zeci de corporatiști, profesori. Oameni care preț de doua zile aruncă de pe ei cravată și costumul, laptopul cu diagrame, analize, și se aruncă cu o pofta nebună in atmosfera pe care o oferă muntele, muzica, trăind, pulsând, bând bere, râzând, cântând. Bucurându-se, într-un cuvânt de viață și de oferta Brezoiului.
Sute de corturi, zeci de rulote, mii de oameni, bătrâni, tineri, adolescenți au asediat Brezoiul lui Shell și al lui Mugescu.
In locul din Vâlcea, unde spiritul Europei, unde lucrurile sunt bine făcute.
Când vezi toate astea, parca ai o speranță. Ai speranța că România noastră este mai puternică decât România lor. La Brezoi asta s-a reușit de fapt. Sa definești că și într-un județ de la sud de Carpați, se poate construi, se poate solidifica, se poate sa transformi ceva care putea fi un vis pierdut in speranța
Brezoiul acum zece ani făcea parte din categoria orașelor condamnate la întunericul tranziției. Era un oraș mono industrial falimentar, fara perspective, fara direcție și care ar galopat in mediocritate, pauperizare, spre cimitirul democrației originale românești.
Nu a fost sa fie așa. Autoritățile locale și un personaj inimos au resetat totul, au transformat Cenusareasa in prințesă. Și acum in regina. Sa schimbi destinul unui oraș proletar învins într-o stațiune culturală, sa faci un loc geometric de care a auzit și Parisul și New Yorkul, să îți vina zeci și sute de artiști de calitate din Australia până în Canada, sa faci un magnet pentru oamenii buni și frumoși din Romania este ceva de neimaginat.
Brezoiul este azi un templu. Un brand, un fenomen. Un oraș pe care posturile de radio din Romania îl pomenesc de zece ori pe zi.
Plecăciune Miță. Transformarea verilor brezoiene in laborator de esență, de cultura, de distracție, de viață, de civilizație îți aparține.
Și mai e ceva de spus. Faptul că cinci primari din Vâlcea, cel puțin, îl caută pe Răzvan Mugescu să construiască la ei acasă, un fenomen Brezoi, înseamnă ceva. Înseamnă că treptat înțelegem că populația de peste tot poate primi calitate, nu doar un ambalajj cu mici și bere, trei lăutari și zece politicieni pe scenă.
Că transformarea Vâlcii a început de la Brezoi. Transformarea pe fond.