Bărbătești, satul turistic frumos aflat sub coperta Muntelui
Nu există un loc mai sfânt se spune pe tărâmul magic al Vâlcii, decât acolo, la marginea muntelui, unde coperta Vânturaiţei se lasă exact precum o margine de carte deasupra Bărbăteştiului. Unind pe vecie, apele Otăsăului cu biserica din codru, aducând istorie, mit, puritate…
La Bărbăteşti există două lumi. Lumea satului burghez, cu omul de munte care calcă apăsat şi care te măsoară din priviri, după care de eşti cu înţelepciune, te omeneşte, de eşti panglicar te contestă ca neam. Pentru că aici este localitatea cu românul aprig, românul mândru, cu crucea în suflet, cu tricolorul la brâu, cu muntele în spate. Românul care a mers la război şi la Ăl Mare şi la al Doilea. Şi-a lăsat acolo, în tranşee şi copiii şi taţii, pentru ca Muntele din Spate să fie tot muntele drapelului nostru
Acesta este Bărbăteștiul, cu nume care vine de la Bărbat, de la prima așezare a lui Bărbat, un fel de comunitate spartană, unde pruncii trăgeau cu arcul înainte de merge, unde sabia era mai folosită decât lingura şi unde traiul în codru ani buni, cu sălbăticiunile, era condiţia clară pentru a primi botezul majoratului. Nimeni nu a putut ocupa Bărbăteştiul. Nici turci, nici alţi barbari, nici nemţi, nici ruşi şi nici comuniştii. 7 au fost omorâţi de securitate, 7 bărbaţi din Bărbăteşti au fost asasinaţi de Paşte şi comuna tot nu a aderat la Marx şi Sovrom.
Dar mai este o dimensiune, dimensiunea frumosului, a parcului naturii, a Văii Otăsăului, aici chei, dincolo margine de lume, cea mai frumoasă cale a turismului de munte. La marginea ultimului sat frumos, ţanţoş de pe deal, stă paradisul verde-montan al Bărbăteştiului. Pe drumul biblic al mănăstirilor de sub munte, pe marginea râului, unde păstrăvul se joacă de-a nemurirea, aici va fi satul de vacanţă al comunei care stă pe coperta muntelui.
„Toată zona este prevăzută pentru pensiuni şi case de vacanţă. Utilitățile sunt și se vor extinde, natura este frumoasă, muntele e aproape, mănăstirile şi căile de munte sunt oportunităţi pentru cei care vor să construiască şi să dezvolte turism aici. Sunt deja doritori şi eu cred că aici vom vorbi în câțiva ani, de o destinaţie clară de turism. Toată depresiunea Horezu este de fapt un loc frumos. Iar acum cu acest pol comunitar Bărbăteşti – Costeşti – Pietrari, un pol economic prin care s-a reuşit obţinerea de finanţări pentru infrastructură, vom aborda altfel lucrurile. Cred, din punctul meu de vedere, că acesta este viitorul, crearea unor nuclee regionale între comunităţi similare şi promovarea unor proeicte comune”, spune primarul din Bărbăteşti, Constantin Banacu.
Liviu POPESCU