Ar putea intra în insolvenţă CET Govora?

Am preferat să fiu simplu spectator la meciul judeţului în care a fost implicată presa şi Mihi Bălan, spunând însă încă de acum o lună că fostul director al CET Govora nu va rezista unui război cu presa, război care a dus ulterior la o divizare a presei locale în buni şi răi, la o luptă pe bază de rating, trafic, surse, informaţii. Cert este însă un lucru, Oltchim şi Cet Govora au fost două companii care au asigurat în Vâlcea o diversitate de gazete. O fi fost bine sau o fi fost rău?

Unii ar spune că e rău, pentru că au apărut tot felul de gazete în mâinile unora mai puţin talentaţi şi care sub adăpostul unui buget de 10.000 de lei minim şi cu minim de costuri şi-au trecut în CV, titlul de jurnalist. Unii ar spune că e bine, pentru că aşa au apărut şi tineri talentaţi care scriu bine şi care având un suport financiar asigurat chiar au făcut gazetărie.  Lucrurile însă în timp s-au exagerat şi a apărut o cartelizare care în nici un caz nu este bună.

Dar nu despre asta este vorba în rândurile de mai jos, ci despre un posibil scenariu care poate suna şi dramatic dar şi oportun în contextul de azi al CET-ului.

Scenariu spune că CET Govora ar putea intra în insolvenţă, nimic dramatic însă, ar fi o cale firească dacă cele apărute în raportul Curţii de Conturi sunt reale, mă refer aici la cifrele care înseamnă pierderi şi la datoriile pe care CET le are în prezent. Calea insolvenţei nu înseamnă deloc faliment, mai ales în cazul CET Govora care are piaţă şi care este un producător cu acte în regulă de energie electrică şi abur industrial. Insolvenţă este de fapt un tratament pentru curăţarea găurilor şi a căpuşilor şi o eficientizare strictă a parametrilor care funcţionează. Iar această restructurare nu o poate face efectiv cineva din sistem ci doar un management privat. Repet aici şi pentru domnul Tărăşenie să se lase de glumele proaste de a ţinti directoratul CET Govora, pentru a nu dori o pălărie de maxican. Deşi ne este simpatic consilierul judeţean Tărăşenie, Râmnicu Vâlcea Week nu va ezita să-l apostrofeze direct pentru pretenţiile sale halucinante.

Deci secenariul insolventei despre care se vorbeşte în târg şi de care a vorbit acum un an chiar şi Ion Cîlea, conştient fiind de anumite hemoragii care supură la CET, intră în variantele de calcul, pentru că se vorbeşte mult prea mult de o schemă de personal supradimensionată, de multe firme cu caracter dubios care s-au dovedit concreşeteri sau deviaţiuni pe trupul CET-ului. Plus că se adaugă şi zona mineritului, care a venit la rândul său cu multe probleme destul de găunoase cu sinecuri şi scheme încărcate. Se vorbeşte în zona carierelor miniere şi de furturi cu acte. În fine, toată această zvonistică poate că are un dram de adevăr, de aceea, probabil cei care conduc destinele judeţului şi care sunt direct responsabili de soarta acestui activ elimină din start ideea de a mulge şi ei dintr-un CET, aşa cum au făcut-o alţii.

Consiliul Judeţean Vâlcea, care are în spate PNL va trebui să joace o carte extrem de radicală, exact pentru a nu da apă la moară celor care i-au acuzat că de fapt au vrut să elimine de la pradă pe alţii ca să termine ei de devorat totul. E greu să vii la masă, după ce a fost un festin îndestulător şi au mai rămas doar resturi în farfurii, jumătăţi de pâine, un pic de vin prin sticle, oase roase de carne. Flămândul intră într-o mare dilemă, fie se aruncă şi hulpav îngurgitează resturile, fie se apucă de gătit, chiar dacă asta cere timp şi calmarea stomacului.

Deci CET-ul trebuie restructurat dar e vorba nu de o cosmetizare ci de o operaţie chirurgicală care să radă din temelie mentalităţile de acolo. Şi asta în nici un caz nu o poate face nimeni din interior, fără a fi acuzat de partizanat şi nici măcar de un membru politic. Iar dacă pentru operaţiunea asta înseamnă procedura de insolvenţă, nu este nimic grav. CET Govora nu este Oltchim, ci este un activ care are piaţă şi resurse acum în propria ogradă. Nu putem decât să privim la rece următorii paşi pe care Consiliul Judeţean îi va întreprinde.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *