Andrei Nicolae (Tomșani) : Rețeaua de gaze naturale va dezvolta economic toată Oltenia de sub Munte

Cu aproape 417 mii lei venituri proprii (119 lei) și peste 3500 de locuitori, comuna vâlceană, denumită drept capitală a mierii, este cunoscută de secole drept, zona cu cei mai mulți apicultori din țară.
Mierea de la Tomșani se vindea în secolul XIX în târgurile din Veneția, Trieste și Milano iar ceara de aici, era direct achiziționată de Vatican.
Așadar cu o istorie economică în spate, Tomșaniul din prezent se dezvoltă pe două paliere principale, rezidențial și economic. Aici există locuințe noi, comuna beneficiind de o infrastructură optimă și standarde de viață căutate de cei care vor o casă la țară. Plus că un sat întreg a fost complet cumpărat de orășeni. Nu mai sunt case pustii.
”Lucrăm la intabulări. Și în același timp efortul nostru se concentrează pentru atragerea de investitori. Fără o economie privată, fără afaceri în comună, bugetul propriu nu va crește. Avem terenuri și așteptăm pe cei care vor să dezvolte aici afaceri, industrie, servicii, agro-industrie. Sper că în acest an vor demara marile proiecte pe progame naționale și guvernamentale. Dar asta este partea noastră, a adminsitrației și nu e suficient. Pentru ca o localitate să dea înainte să asigure un nivel de trai, un buget consistent, locuri de muncă, așa cum am precizat, este nevoie de investitori privați. Care fie să facă o pensiune, fie o mică făbricuță, o fermă bio, orice afacere care să genereze plusvaloare. Suntem aproape de Horezu și asta spun eu că este un avantaj. În acest sens, am demarat o amplă operațiune de intabulare și cadastrare a terenurilor pe care le deține primăria. Pentru a avea pământ de oferit, fie prin concesiune, prin închiriere. Pentru a amenaja un parc fotovoltaic. ”, spune Andrei.
Odată intabulate aceste terenuri, Nicolae Andrei menționează că se va analiza accesul acestora la utilități și acolo unde nu sunt, să incerce să execute aceste lucrări.
În anul 2022, primăria a obținut aproape 11 milioane de lei pentru reabilitarea infrastructurii de drumuri de interes local, astfel încât localitatea să devină una atractiva pentru investitori. Lucrările vor demara în acest an și vor consolida infrastructura mare de drumuri a comunei.

Totodată Primăria Tomșani lucrează la documentația pentru un parc fotovolatic. Un astfel de parc ar fi suficient pentru a asigura necesarul de energie pentru iluminatul public și instituțiile publice din comună, susține Andrei Nicolae, edilul din Tomșani.

Parcul fotovoltaic va fi amenajat pe o suprafață de 8000 de metri patrați și în prezent terenul a fost cadastrat și intabulat.

În privința gazelor naturale, primarul spune că 10 comune din județul Vâlcea, printre care și Tomșani depind de investiția amplă, anunțată de Transgaz, a unei magistrale care va uni județul Gorj cu localitatea Băbeni din Vâlcea. Deja se efectuează măsuratori necesare pentru stabilirea traseului final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *