A treia tabără internațională de sculptură va avea loc la Măciuca în primăvara anului 2021
…în primul război roman, în lupta de la Tapae, legionarii romani au făcut cunoştiinţa cu acestă ghioagă produsă de localnicii din Măciuca. Ulterior această armă primeşte ţinte de fier şi în timpul lui Mihai Viteazu, un întreg corp militar era fomat din oşteni din această localitate. Chiar Mihai Vodă mânuieşte un astfel de buzdugan despre care se zice că ar fi fost confecţionat în Măciuca.
Alte cronici spun însă că termenul de Măciuca vine de la boierul Valeriu Măciuceanu cel care stăpânea mai multe moşii în Botorani şi Oveselu.
Important este de menţionat că azi, Măciuca este dispusă ca o cetate pe culmea celui mai înalt deal din zona de sud a Vâlcii şi acest lucru îi dă un alt status. Comuna Măciuca este dincolo de renumele ei onomastic, o comună frumoasă aflată printre merii pădureţi, acolo unde Drăghicescu spune că raiul nu cunoaşte limite atunci când se proiectează. La Măciuca primăverile alearga macrişul pirn crânguri, corcoduşii conduc orchestrele primelor albine dezmorţite, verile se scaldă prin pădurilee de margini iar toamna…Da, Toamna la Măciuca desenează curcubee, lăsând loc iernii să-şi spune ultimul catren.
La Măciuca aşadar sociolgic vorbind, că tot suntem pe terenul lui Drăghicescu, avem prima localitatea care zilnic face paşi fundamentali spre urbanizare. Sus pe dealurile sudului, cine nu crede, să facă aşa cum am făcut eu. Înainte de periplul nostru prin toate localităţile judeţului, recunosc am plecat firesc cu multe preconcepţii. Spuneam că Nordul e Fruntea iar sudul trebuie să recupereze. După 7 luni de pribegie prin Vâlcea şi după ce am hoinărit pe dealurile din Măciuca pot spune că m-am înşelat amarnic. Nu există diferenţe între sud şi nord, ba de multe ori, oamenii din sud par mai decişi în acţiune.
Cred că ADN-ul luptătorilor din vremurile de demul a rămas aici, printre măciuceni. Cei din Măciuca au orgolii, nu le place locul 2. Iar dacă realizază că într-un domeniu sunt cumva rămaşi în urmă, au o capacitate uriaşă de recuperare.
Da, la Măciuca se află unul din cele mai frumoase parcuri din mediul rural şi care oricând rivalizează cu unul orăşenesc. Pentru că este un parc de valoare, cu scultpturi ale maeştrilor francezi.
Și avem și Vești bune! Fundația „Dumitru Drăghicescu” a câștigat o nouă finanțare pentru proiectul său de suflet, Tabăra Internațională de Sculptură în Piatră Măciuca.
Finanțarea este oferită de Administrația Fondului Cultural Național, din subordinea Ministerului Culturii. Mulțumim pentru încredere, ne apucăm de treabă, iar pe voi vă așteptăm, în 9-29 mai 2021, la toate evenimentele Taberei noastre.