Unde am greșit în cazul Govora? Nu am luat considerare electoratul și nevoile acestuia!

Au trecut aroape trei săptămâni de la alegeri, lucrurile s-au mai răcit de atunci și am încercat să-mi explic, de ce am pierdut la Govora. Nu doar Radu Bărăscu, ci inclusiv revista noastră care a susținut în mod asumat campania electorală a candidatului PNL, la Govora.

Logic, orice explicație, orice teorie de bun simt, ar fi spus clar că într-o localitate, în care timp de 24 de ani nu s-a făcut nimic bun,  o prăbușire economică mai ales a turismului, o prpbușire demografică, nivel de trai, lipsa de proiecte și de perspective, toate acestea ar fi dus la alt rezultat, nu la câștigarea unui nou mandat de același personaj care a compromis ecomic și social Băile Govora. Orice altceva era exclus.

Numai că….

Unde am greșit eu și unde au profitat ceilalți.

Câteva date statistice care mă puteau ajuta în a cunoaște electoratul din Băile Govora.

Vârsta media în Băile Govora este de 58,2 ani!! Este a 7 din coada Vâlcii și printre ultimele 20 din România. Venitul mediu este de 1437 lei pe lună, net. Printre cele mai mici din România.

Ce înseamnă aceste cifre? Înseamnă totul pentru cineva avizat. Înseamnă că vorbim de o localitate de pensionari majoritari iar venitul este nu salariul ci pensia. Și una foarte mică, pentru că vorbim de pensionari din zona HORECA, unde sunt și cele mai mici salarii. Bun, deci acesta este electoratul govorean, unde avem cel mai mare grad de case pustii la nivel de populație și habitat și cu cel mai crescut trend în acest sens. Govora pierde la 2 ani, 10% din populație și habitat. Câștigă doar 2,7%. Deci avem un minus de aproximativ 7%.

Fără supărare acum și fără a fi imoral sau cinic, un electorat format grosier de pensionari este amator de ”proiecte de viitor”, ”de dezvoltare”, de ”ziua de mâine”? Știm că există excepții dar în niciun caz nu. Electoratul ”retras din activitate” rezonează mult mai bine și agreabil, la cuvinte mieroase, la o recomandare pentru un medic, un dus la spital, o bătaie pe umăr, un sprijin social. Mai mult, un electorat pensionăresc nu este amator de tineri non conformiști, călare pe motocicletă, indiferent de câte școli și diplome sunt la mijloc. Un electorat pensionar este mult mai empatic și solidar cu un candidat leat cu el decât cu unul de 40 de ani.

Vorbim de cel mai conservator dintre electori. Pensionarii. Vor un om la cravată, care să le asculte păsurile, ofurile, să le vorbească frumos, mieros. Nu au nevoie de oameni duri, răzbunători, agresvi verbal. Nu de cruciați, chiar dacă spun lucrurilor pe nume.

O campanie agresivă în Govora nu merge cu astfel de electorat care are nevoi imediate, nu mari, mai degrabă mărunte.

Mihai Mateescu ar fi câștigat alegerile pe orice partid. Dar a plecat din PNL spre PSD, pentru că a fost prima dată când s-a confruntat cu o opoziție contondentă. Iar PNL nu are mașinăria de vot a PSD. Mateescu avea nevoie de un aliat consolidat în aceste alegeri. Și acesta a fost PSD, partid mult mai puternic și mai puțin boem decât PNL. În schimb Mateescu știa foarte bine acest electorat și știa ce nevoi are. Cred că se și amuza de articolele noastre idealiste, revoluționare, în care supraevaluam situația, în care ne imaginam un electorat guevarist mai degrabă.

În concluzie am fost învinși la Govora. Dar din cauza ignoranței noastre, în a înțelege și a cunoaște, nevoile unui astfel de electorat. E greu de câștigat în Govora? Sincer? Da. Foartre greu, aproape imposibil.

Este foarte greu. Pentru că înseamnă o muncă uriașă de educare a electoratului. O educare fără a vorbi despre Mateescu. O educare și o cultură despre ce ar însemna dezvoltarea stațiunii, oferite exemple cum este Călimănești. Cum se poate trăi din turism, chiar dacă ești pensionar cu 1300 lei pensie, cum poti oferi o cameră pentru închirieri, să faci un punct gastronomic, ce ar însemna festivaluri de muzică, și nu serbări câmpenesti cu mici și manele. Dar asta înseamnă o muncă uriașă, grea, răbdare, consum de timp, de energie, un sacrificiu imens, pentru că aici vorbim de oameni care au 60, 70, 80 de ani.  Și nu știm dacă ar fi unul de succes. Nu vorbim de 24 de ani, vorbim de 28 de ani, pestre 4 ani. Mitul peșterii al lui Platon e parfum, față de ”adevărurile” cu care sunt obișnuiți govorenii.

Și mai e ceva, te lupți cu niște oameni de afaceri care preferă din varii motive, să nu se schimbe nimic din ce este acum în stațiunea Govorei. Cunosc asta pe pielea mea. O jumătate de an, Maria Tudor a încercat să mă facă ”să-l iubesc pe Mateescu”. Am refuzat. Eu am prieteni și nu contracte.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *