După 8 ani de la preluarea activelor miniere de către CET Govora, abia în acest an CE Oltenia va face actele de intabulare
Singurul oraș minier din județul Vâlcea, cu venituri de 3,8 milioane de lei, cu o creștere masivă față de 2021 (locul 10 PIB în Vâlcea cu 745 lei per capita) și o populație de peste 5.160 de locuitori este la cumpăna sau trecerea graduală a economiei de la zona specifică acestui tip de industrie la o alta, trecere pe care edilul Milorad Cumpănășoiu spune că este imperios să se petreacă.
Cu toate acestea încă se face minerit la Berbești, asta deși abia în acest an, Complexul Oltenia va face actele de transfer pentru activele pe care CET Govora le-a preluat în urmă cu 8 ani!
Complexul Energetic Oltenia și-a propus să finalizeze, anul acesta, transferul de proprietate în cazul Unității Miniere de Carieră Berbești, din județul Vâlcea. Cu toate acestea, cele două cariere miniere din componența UMC, respectiv Alunu și Berbești, au fost preluate de CET Govora, încă din anul 2015. În momentul de față, Complexul Energetic Oltenia a aprobat fondurile necesare pentru întocmirea documentațiilor cadastrale și intabulare pentru terenurile ce au aparținut fostei UMC Berbești, actual CET Govora, în vederea realizării transferului de proprietate.
Complexul Energetic Oltenia a cedat, în 2015, carierele de lignit Berbeşti şi Alunu către CET Govora, principalul utilizator al cărbunelui din aceste cariere, potrivit unei Ordonanțe de Urgență inițiată la vremea respectivă.
Totodată, de-a lungul timpului, CET Govora a acumulat restanțe la plata lignitului, soluția finală fiind preluarea carierelor. Transferul efectiv al terenurilor a întârziat însă mai mulți ani. În momentul în care UMC Berbești a fost predată către CET Govora avea 1.200 de salariați. Transferul de activitate către Vâlcea nu a fost văzut cu ochi buni de către specialiștii din minerit, mai ales. De altfel, la Cariera Alunu s-a și răsturnat un excavator la un moment dat. În prezent, Complexul Energetic Oltenia face demersuri pentru întocmirea documentațiilor necesare, astfel încât să fie finalizat efectiv transferul terenurilor ocupate de carierele miniere.
”Cred că avem zeci de exemple în țară de orașe monoindustriale care se zbat în faliment economic și social odată cu prăbușirea industriei respective. Tocmai că știm acest lucru, vrem să evităm colapsul care ar putea veni odată cu închiderea acestui tip de industrie. De aceea, deschidem orașul pentru investiții private, orice se poate face aici, orice aduce locuri de muncă. Se simte o creștere în venituri dar nu atât cât ne-am fi dorit. Încă avem o forță de muncă, orașul are resurse și poate achiesa la orice plan de afaceri. Tocmai în acest sens se ghidează investițiile noastre. În primul rând ne preocupăm să arătăm a oraș. Am reușit în acești 2 ani, să scoatem orașul la lumină, să avem drumuri, să arate zona de blocuri a zonă civilizată. Aci avem un mare proeict care va reabilita apartamentele. Lucrăm să scoatem zonele indundabile, prin rigole, canale de ape pluviale, avem ample programe în acest sens. Este un amplu proces de regândi tot orașul. Am amenajat complet tot ce însemană zonele școlare – liceu, școli, parcări. Să arate a civilizat totul. Mai avem câteva locații care au fost afectate de lucrări de teren. Un oraș înseamnă implicarea administrației în toate domeniile și cred că asta am demonstrat în acești doi ani” spune edilul Cumpănășoiu.
Este o muncă uriașă în a comsmetiza orașul Berbești. Un oraș în care timp de mai bine de 20 de ani nu s-a întâmplat nimic, pentru Cumpănășoiu este precum o restartare. Un nou mod de a gândi dezvoltarea orașului. Foarte dificil dar nu imposibil. Și iată că rezultatele încep să apară. Atât în venituri, cât și în creștere numărului de investitori în zonă.