După 10 ani de procese, în sfârșit comuna Lăpușata și-a recâștigat în instanță, căminul cultural
Lăpuşata. O localitate care are deja un centru civic elegant, instituţiile publice fiind reabilitate în ultima perioadă, un investitor a construit centru comercial elegant dar….
Dar timp de 10 ani în Lăpușata a existat o mare problemă.
Între aceste clădiri frumoase ne privește hâd o relicvă. Un cămin cultural care zace închis, cu lacăt pe el şi care se degrada pe zi ce trece. De ce? Am încercat să aflăm de ce Lăpuşata face notă discordantă în ceea ce priveşte căminele culturale, în restul comunelor, fie pe CNI, pe cu fonduri europene sau guvernamentale, avem astfel de centre moderne, aici nu.
„Istoria este veche, de dinainte de a veni eu la primărie. Ştiu însă că în 2009 au început lucrările la căminul cultural. Din fonduri guvernamentale la acea vreme. Din câte m-am interesat, valoarea lui era de 2 miliarde lei. Atât era devizul inițial. Însă, ulterior, devizul s-a ridicat la 10 miliarde”, spune edilul.
În anul 2012, Joiţa a ajuns primar şi a moştenit lucrarea demarată în 2009. Primarul a găsit, spune el, facturi de 3 miliarde neplătite, iar constructorul somase instituţia să fie achitate.
„Pentru a evita un blocaj sau vreo poprire pe conturi, am făcut împrumuturi în trezorerie şi am achitat facturile găsite la primărie. Apoi, în 2013 a venit un control de la Curtea de Conturi şi după mai multe verificări aceasta a constat că trebuie returnată de către constructor suma de 700 de milioane. S-a făcut dosar penal în urma sesizării Curţii de Conturi. Şi au fost făcute expertize. În urma acestor expertize s-a ajuns la concluzia finală că trebuie recuperaţi de la constructor aproape 4 miliarde vechi”, spune primarul Joiţa.
De altfel firma a încasat pe perioada cat a lucrat peste 8 miliarde, asta în condiţiile în care doar mansarda a fost executată, firmă nefăcând niciun act adiţional pe timpul mandatului lui Joiţa. Lucrările se văd cu ochiul liber
„Aşadar din anul 2013 am tot stat în instanţă. Banii nici poveste, nu s-au recuperat iar comuna nu a beneficiat de un astfel de centru cultural Se vede cum arată. Instanţele? În sfârșit au dat verdictul. Ne-am recuperat căminul cultural de sub sechestru și vom căuta soluții pentru a-l reabilita. Pentru că în atâția ani starea lui de degradare a avansat”, mai adaugă Joița.
Edilul afirmă că dacă nu se vor găsi finanțări prin programe va începe o reabilitare cu fonduri locale, asta în condițiile în care bugetul pe 2023 este mai mic decât cel de anul trecut. Unde ar mai fi nevoie de 300 mii lei pentru persoanele cu handicap.