Ceramistul nostru de suflet este lăudat de sașii de peste munți pentru minunile sale
articol preluat din Hermannstadter Zeitung
Daniel Ionescu din Râmnicu Vâlcea vinde de ani de zile ceramică figurativă la piața olăritului din Sibiu, casele și bisericile sale sunt inconfundabile: de la mărimea unui magnet până la dimensiunea unei palme, cu elemente de arhitectură românească, cu acoperișuri negre și clădiri albe.
A vorbit despre arta sa cu editorul HZ Ruxandra Stănescu.
Ruxandra Stănescu. ”Sunteți de ani de zile la piața de ceramică din Sibiu”
Daniel Ionescu: ”Da, aceasta este cea mai mare piață la care particip. Lucrez doar cu lut în timpul liber, pentru că profesional sunt funcționar public la primăria din Râmnicu Vâlcea. Sunt întotdeauna fericit că sunt acolo, pentru că bucuria clienților este foarte importantă pentru mine și am și ocazia să schimb idei cu alți ceramisti”
R.S. Cum v-a afectat pandemia?
D.I: Înainte de pandemie, am avut mai multe contracte cu magazine, în special în București, care au fost reluate abia acum o lună și au fost, de asemenea, foarte precauți. Singura piață desfășurată anul precedent a fost Piața Ceramicii din Sibiu, spre multă laudă a organizatorilor. Piața din Horezu, „Cocoșul de Hurez”, care este mai aproape de locul unde locuiesc, a fost anulată și anul acesta, ceea ce ne-a afectat. De aceea este minunat că Sibiul și-a păstrat cât mai bine ofertele culturale.
R.S. Unde îți poți găsi bunurile?
D.I. Mă puteți găsi online dacă introduceți „Daniel Ionescu ceramica” (ceramicaunicat.blogspot.com), dar și în magazinele din țară – din păcate nu la Sibiu. Mici case de suveniruri pot fi găsite și în unele magazine de pe aeroport – dar, așa cum am spus, nu lucrez prea mult.
R.S. Ce case sunt mai populare?
D.I. Fiecare articol are și publicul său: bisericile mai mari, în care puteți pune o ceașcă, se vând foarte bine, dar și casele de suveniruri sunt foarte apreciate de turiști.
R.S. Cum a fost piața din acest an?
D.I. În ultimii doi ani, clienții au fost foarte bucuroși să cumpere, cu toții am văzut asta. Ei spun că prețuiți ceva doar după ce îl pierdeți. Poate că asta a provocat pandemia. Și sper că după această „retragere” ne vom regăsi valorile reale.
R.S. Unde poți găsi inspirație?
D.I. Prind elemente ale arhitecturii românești. Tocmai am văzut multe dintre aceste elemente în timp ce treceam pe lângă un sat, pe un drum de țară