Costești, numită și Comuna Muzeu din Vâlcea are un centru civic elegant care își așteaptă turiștii anul viitor
Comuna de la poalele Arnotei, tezaur de patrimoniu, o superbă așezare la ieșirea Bitriței din Chei, noblețea Olteniei de sub Munte, pictată de jur împrejurul Stogului, piramida montană care stă falnic în mijocul comunei, devine an de an, o bijuterie pe harta celui mai frumos județ din România.
Lucrările din centrul civic continuă și până la finele anului se vor încheia, astfel încât, localitatea domnească va avea un frumos centru de promenadă, cu iluminat modern, trotuare, spații verzi, piste de biciclete, mobilier urban. Strada Școlii și Strada Brazilor vor fi prevăzute cu rigole, cu trotuare și vor fi incluse în ansamblul urban al Centrului Civic Costești.
”Anul 2021 se anunță anul care va încheia pandemia de Covid și viața va reintra în normal. Noi am avut timp să facem aici investițiile și dorim ca anul viitor, turiștii care vor vizita Costeștiul să aibă o imagine nouă a localității noastre. Da, sunt investitori care vor să dezvolte afaceri în turism aici. Important este însă și confortul cetăenilor. Mai avem câteav drumuri de reabilitat și evident cel mai important proiect rămâne cel cu gazele naturale. Peste 22 de km de rețea vom avea aici în comuna noastră, un pas înainte pentru confort și calitatea vieții”, spune primarul Toma Peștereanu.
Pe CNI, primarul spune că se află depusă baza sportivă de la Stogu iar în proiectele administrației se află și o nouă grădiniță.
”Toate proiectele care urmează să fie depuse, sunt pentru a face din Costești, o localitate atrăgătoare pentru turism, pentru cei care se mută aici, pentru cei care vor să cumpere să să contruiască o casă de vacanță. Vestea bună este că se lucrează spre Bărbătești, pe drumul mănăstirilor”, ,mai spune edilul din Costești.
Comuna Costești a fost la un pas de a fi declarată stațiune turistică la începutul secolului XX, chiar de Carol I, acesta fiind impresionat de geografia și patrimoniul acestei localități de munte. Chiar începuseră demersurile de a fi creat un stabiliment balnear, aici fiind izvoare cu apă sulfuroasă, numai că lucrurile au fost abandonate.
Cu mai multe pensiuni deschise, cu zone de camping în inima naturii, localitatea din Parcul Naţional Buila – Vânturariţa, este an de an, vizitată de sute de turişti, pentru schiturile vechi, de patrimoniu, mai ales Meteora Arnotei, ctitorie voievodală, pentru colecţia de trovanţi. Vorbim de o ofertă generoasă, aici, fix pe drumul mănăstirilor Olteniei de sub munte
Mănăstirea Bistriţa, bisericile rupestre, schitul Peri, bisericile de lemn, sunt alte obiective care au atras turiştii la Costeşti.
Comuna Costești face parte din cele 10 comune europene tradiționale ale României, cu un patrimoniu și resurse naturale uriașe, fiind etalonul localităților subalpine din Oltenia de sub Munte.
bagati fratilor asfalt, ca altii si au dat seama ca au bagat prea mult si nu mai au cum sa repare gresala, iar voi va bateti toti cu pumnul in piept ca faceti marea cu sarea…..