Doi corporatiști au investit o jumătate de milion de euro, într-un han istoric la poalele Arnotei
osteştiul este staţiunea regilor. Sau aşa se spune. Aici, Casa Regală a României a vrut o staţiune unică prin dispunerea ei geografică, prin marea colecţie de daruri de la Dumnezeu. Pentru că la Costeştii de Vâlcea, în jurul Micului Munte al Stogului şi la poalele Meteorei Arnota, există minuni care sporesc frumuseţea celui mai frumos judeţ al României.
Vâlcea a oferit lumii prima localitate muzeu, un arhipeleag de comori care curg dinspre Parcul Naţional Buila Vânturariţa, mângâie Cheile Bistriţei şi se roagă la călugării din vechile schituri. La Costeşti a funcţionat prima „Academie a Valahiei”, la Mănăstirea Bistriţa. Aici, regele iluminat Matei Basarab şi-a dorit loc de odihnă la Arnota, mănăstirea de pe creastă. Tot aici, avem primele biserici rupestre şi un superb canion, loc de plimbare al Reginei Maria.
Aici, Carol s-a îndrăgostit de munte, aici, trovanţii cu puteri magice protejează drumul spre Horezu, aici, prinţul Charles al Marii Britanii a preferat să meargă pe jos, aproape de proiecţia raiului pe pământ. Aici, pântecul pământului a scos afară izvoare medicale minerale, aici, monarhii români de secol XX au vrut prima staţiune regală, cu primul pavilion regal…
Aici, Dan şi Otilia, doi tineri corporatişti care au lucrat în Germania timp de peste 15 ani, au simţit că e cazul să se întoarcă, să se întoarcă acasă, la Costeşti, la poalele Meteorei Arnota, şi să continue visul regelui. Visul de a crea cea mai elegantă zonă turistică şi cel mai frumos loc din Depresiunea Horezului, din Tirolul românesc. Arhitectul Dan Loidl a văzut ruinele fostului stabiliment al băilor, o construcţie vernaculară cu motive brâncoveneşti, şi a decis că e cazul să readucă la viaţă, după 100 de ani, spiritul frumos al Costeştiului regal.
„Pademia nu ne-a iertat nici pe noi, deşi am avut norocul să găzduim pe termen lung unele familii care au decis să treacă peste perioada de izolare la ţară.“
Otilia şi Dan Loidl au locuit, așadar, o bună vreme în Germania, unde şi-au şi finalizat studiile. Ea a devenit avocat, iar el arhitect. Acum mai bine de un deceniu au decis să se întoarcă în ţară şi să se mute la ţară. Aşa că au cumpărat în 2009 Hanul Vatra din localitatea Costeşti, judeţul Vâlcea. La momentul acela era doar o ruină ce abia mai amintea de clădirea istorică ce a fost construită în perioada interbelică. După investiţii majore – financiare şi de timp – locul şi-a recăpătat gloria de altădată şi primeşte astăzi 2.000 de turişti pe an.
Turiştii au, în jurul hotelului, un parc amenajat cu foişor, alei, băncuţe. Două punţi peste râul Costeşti duc în pădurea hanului, unde turiştii pot opta pentru o plimbare relaxantă, dacă nu vor să pescuiască păstrăv.
Aceasta este doar o minune a viitoarei staţiuni regale Costeşti, colţul de cer proiectat la poalele meteorei lui Matei Basarab.
„Când am cumpărat proprietatea în anul 2009, clădirea era în stadiul de ruină, însă pentru noi provocarea a fost să refacem imaginea iniţială de ansamblu a clădirii şi să o extindem într-un mod care nu umbreşte, ci dimpotrivă, pune în valoare corpul vechi“, povestesc cei doi. În acesta din urmă, ei au optat pentru o recompartimentare a interiorului care să facă faţă cerinţelor moderne de confort şi funcţionalitate.